Почетна > Свет
Свет

Жена из Калифорније пронашла је на плажи дугачак прастари зуб мастодонта

Жена која се шетала поред мора у Калифорнији пронашла је на плажи дугачак прастари зуб мастодонта.
zub
Фото: Танјуг/Santa Cruz Museum Of Natural History via AP

Фосил је, међутим, након тог њеног открића прекрио песак, да би након апела на друштвеним мрежама био поново откривен. Потом и дониран музеју у Санта Крузу.Џенифер Шух је шетала по плажи у округу Санта Круз у Калифорнији током празничног понедељка. Приметила је да нешто необично вири из песка, преноси „Гардијан”, јавља Танјуг.

Када је боље погледала предмет закључила је да је у питању 30 цм дуг фосилизовани остатак неке древне животиње. Потом јој је, након објављивања фотографија на Фејсбуку, потврђено да је у питању зуб изумрле животињске врсте – пацифичког мастодонта – претка слона.

Одговор на Фејсбуку је стигао од Вејна Томпсона, саветника за палеонтолошке колекције Природњачког музеја Санта Круза.

„Ово је изузетно важно откриће”, написао је Томпсон и позвао Шухову да заједно оду на плажу, али када су стгли на место где је пронађен зуба више није било.

Томпсон је упутио апел преко друштвених мрежа и замолио за помоћ у проналажењу овог артефакта. Његова молба је доспела и на насловне странице светских медија.

Прошлог уторка Џим Смит из оближњег Аптоса назвао је музеј и рекао да мисли да је пронашао тражени артефакт.

„Била сам узбуђена када сам одговорила на тај позив. Џим нам је рекао да је током једног од својих редовних џогинга дуж плаже налетео на нешто што би могао бити зуб масдодонта. Није био сигуран шта је пронашао све док није видео слику зуба на вестима”. Рекла је Лиз Бротон, менаџер у Природњачком музеју.

Severni tok: Novi detalji istrage o eksploziji

 

Преузмите андроид апликацију.