Почетна > Свет
Свет

Северни ток: Нови детаљи истраге о експлозији

Немачка Савезна канцеларија за борбу против криминала (БКА) претресла је стан на подручју Немачке и саслушала женску особу, у оквиру истраге која се води око саботаже гасовода Северни ток, пише данас „Дојче веле”.
Фото: Танјуг/Swedish Coast Guard via AP

Током протекле недеље БКА је, како су објавили немачки медији, у Франкфурту на Одри обавио претрес стана особе која нема статус осумњичене.

Ради се о бившој партнерки једног украјинског осумњиченог против кога се води конкретна истрага. Она је саслушана, а како тврде немачки медији, заплењен је и њен мобилни телефон.

Сведокиња и осумњичени Украјинац имају очигледно једно заједничко дете. Они су, како се даље наводи, једно време и живели заједно.

Истражни органи БКА су, судећи по информацијама медија, узели једну пробу ДНК тог детета како би је упоредили с ДНК пронађеним на јахти „Андромеда”, која је такође у фокусу истраге.

На тај начин намеравају да провере да ли се осумњичени Украјинац у септембру прошле године заиста налазио на том пловилу.

Портпаролка немачког Савезног државног тужилаштва потврдила је да је „25. маја у Франкфурту на Одри извршена претрага стана једне особе која се не сумњичи”.

„Дојче веле” истиче да се ради вероватно о једном од најексплозивнијих истражних поступака у историји СР Немачке. Савезно државно тужилаштво већ месецима покушава да расветли околности напада на гасовод Северни ток у септембру 2022.

Velika poskupljenja u Hrvatskoj, po cenama u ugostiteljstvu prednjači Trogir

 

Преузмите андроид апликацију.