Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Желите раван стомак? Ове навике морају постати део вашег свакодневног живота

Осим што ћете смањити надимање, укључивање ових навика у вашу дневну рутину такође ће вам помоћи да постигнете равнији стомак.
Фото: Pixabay/Tumisu

Многе жене се боре са надимањем, а овај проблем најчешће изазивају лоше животне навике и погрешна исхрана. Осим тога, стрес и недостатак физичке активности могу додатно погоршати стање.

Осећај надутости у стомаку није нимало пријатан, а ни не изгледа добро. Имати раван стомак није тако тешко као што се чини, али је неопходно променити неке навике.

Важно је да пазите на намирнице које свакодневно уносите у организам, јер не за џабе кажу да се „трбушњаци граде у кухињи“.

Дакле, ако желите да смањите надимање и „спљоштите“ стомак, постоје одређене навике које треба да усвојите, које су добре за ваше здравље и ублажиће надимање. У наставку сазнајте о којим навикама је реч.

Избегавајте алкохолна пића

Када говоримо о надимању, већина нас прво помисли на пиво и тзв ‘пивски стомак’. Међутим, лекари истичу да и друга алкохолна пића могу изазвати надимање и бројне друге здравствене тегобе. Наиме, алкохол у дигестивном систему уклања корисне бактерије које су заслужне за смањење надимања. Осим тога, прекомерни унос алкохола може довести до гастритиса и оштећења јетре, а познато је да су алкохолна пића калорична. Не морате потпуно избацити алкохол из свог живота, али покушајте да смањите његову потрошњу на минимум.

Ограничите унос кофеина

Нажалост, многима омиљена кафа може изазвати надимање. Иако је кофеин диуретик, па би било логично очекивати да ће смањити надимање, проблем је што може изазвати дехидрацију и тако успорити варење и изазвати блокаде.

Прескочите енергетска пића

Енергетска и спортска пића најчешће се рекламирају као „здравија“ алтернатива обичних сокова и газираних пића. Ипак, боље их је заобићи. Ова пића су пуна вештачких заслађивача и соли, а све то може изазвати надимање. Штавише, неки од ових напитака садрже много калорија, које вам свакако нису потребне ако желите да имате равнији стомак. После тренинга радије посегните за добром старом обичном водом.

Пазите на храну која изазива надимање

Познато је да пасуљ изазива надимање и непријатне гасове, али да ли сте знали да поврће попут кеља и броколија може изазвати сличне проблеме? Наиме, ово поврће садржи једињење рафинозу, које наше тело не може у потпуности да свари, па бактерије у цревима стварају смрдљив метан и изазивају надимање. Не морате потпуно избацити ово поврће из исхране јер садржи и бројне хранљиве материје, али немојте га јести сваки дан.

Бирајте храну која је богата влакнима

Сви већ добро знамо колико су влакна важна у свакодневној исхрани. Уз протеине, влакна су најважније супстанце које у организам уносимо храном. Важни су за варење, али је веома важно да их конзумирате на прави начин. Намирнице богате влакнима најбоље је јести ујутру, а уз њих увек треба пити пуно воде да би се ваш систем за варење олакшао „рад”. Немојте конзумирати сва влакна у једном оброку, а након јела покушајте да будете у покрету или идите у шетњу како бисте стимулисали мишиће у цревима.

Deset namirnica koje čiste jetru i ubrzavaju sagorevanje kalorija

Преузмите андроид апликацију.