Коришћењем разних козметичких производа можете постићи бржу препланулост, али имајте на уму да ћете само правилном исхраном постићи здравији тен и отпорнију кожу.
Током сунчаних летњих месеци многи сањају о здравој препланулој кожи, надајући се да ће то постићи кремама, уљима и сличним препаратима из продавнице.
Иако неки од њих могу донети жељени резултат, треба имати на уму да се квалитетан тен може постићи само захваљујући комбинацији неге и правилне исхране.
Да би кожа била лепа и отпорна на сунце, потребно је свакодневно хидратизовати и хранити одговарајућим хранљивим материјама. Зато је важно јести храну која је богата кључним витаминима и минералима који убрзавају тамњење стимулишући производњу меланина и помажу у одржавању тонуса коже и истовремено штите тело од летњих врућина.
Изаберите одређену храну
То су пре свега намирнице богате каротеноидима. Највише их има у зеленом лиснатом поврћу, али и шаргарепи, парадајзу, кајсији, дињи и паприци. Садрже витамин А неопходан за тамњење, али и бета каротен који ће кожи дати природан сјај и својим антиоксидативним својствима заштитити је од прераног старења и оштећења изазваних излагањем сунцу. Због тога је ове намирнице пожељно уврстити у дневни мени. Осим тога, коришћењем разних уља можете сами да припремате мешавине чија ће примена истовремено штитити, хидрирати и хранити кожу.
Мацерат шаргарепе
За мацерат уља од корена шаргарепе, шаргарепу ситно исецкајте и распоредите на папир или чисту површину и осушите један дан. Потом чисту теглу до пола напуните шаргарепом и по жељи сипајте базно уље до врха, а стручњаци саветују да то буде уље семена чилеанске малине, које делује против УВА и УВБ зрака и има богато антиинфламаторно и антиоксидативно дејство. Смешу уља и шаргарепе држите на топлом и протресите сваки дан да се састојци добро прожму. После три недеље течност процедити и добијени мацерат употребити пре излагања сунцу.
Мешавина уља за заштиту
Такође можете припремити мешавину уља која се састоји од неколико врста уља и путера. Помешати 50 мл уља чилеанске малине, 50 мл уља чилеанског лешника, 50 мл какао путера, 50 мл ши путера, 15 мл бурити уља, 15 капи базног уља шаргарепе, 15 капи етеричног уља смиља и 10 капи правог есенцијалног уља лаванде. Нежно утрљајте смешу у кожу пре излагања сунцу.
Стручњаци кажу да је за најбоље резултате важно постепено привикавање коже на сунце, па први део одмора проведите у хладу и масирајте се поменутим уљима док једете шаргарепу и салату, а тек у другом делу одмора ако се усудите да останете на сунцу дужи временски период или се директно сунчате. . Наравно, избегавајте да будете незаштићени на сунцу између 11 и 17 часова и не заборавите на одговарајући фактор заштитне креме, а обавезно водите рачуна о адекватном уносу течности.
Преузмите андроид апликацију.