Početna > Život i stil
Život i stil

Želite da doživite stotu zdravi? Ovih pet začina obavezno uvrstite u ishranu

Otkrijte tajne dugovečnosti stanovnika Plavih zona.
Foto: Pexels/Pixabay

Okinava, Sardinija i Ikaria samo su neka od mesta na kojima stanovnici žive zdrav i srećan život čak i nakon što proslave 100-ti rođendan. Tajni njihove dugovečnosti ima nekoliko, a jedna od njih je i ishrana bogata određenim začinima.

Jeste li ikada čuli za Plave zone dugovečnosti? Radi se o mestima u kojima žive najdugovečniji ljudi na svetu. Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, Nikoja na Kostariki, Ikaria u Grčkoj i Loma Linda u Kaliforniji.

Ovo su mesta gde nije retkost videti potpuno zdrave stogodišnjake koji se voze na biciklu, bave se raznim hobijima ili se jednostavno druže u parku sa svojim vršnjacima.

Foto: Pexels/Rodnae productions

Postoji nekoliko tajni njihovog srećnog i dugog života. Dan Betner, osnivač pojma Plava zona, navodi kako su svakodnevno kretanje, nizak nivo stresa, ali i uravnotežena ishrana ključni za dugovečan život ovih ljudi. Hrana koju jedu nije prepuna prerađenih namirnica i šećera, a za bogat ukus hrane oslanjaju se na raznovrsne začine.

Ima nekoliko začina koji su zajednički svim ovim Plavim zonama i koje biste i vi mogli dodati u svakodnevni meni. Ovi začini deluju protivupalno i bogati su antioksidansima koji pomažu da zadržate mladalačko zdravlje, ali i izgled.

Komorač
Foto: Pixabay/congerdesign

Komorač se može dodavati slanim i slatkim jelima, a možemo iskoristiti svaki deo biljke, od korena do semenki. Doktorka Loren Haris-Pinkus za “Well+Good” navodi da je komorač bogat vitaminima A, B i C, a koren je prepun vlakana. Sadrži i mangan koji je važan za aktivnost brojnih enzima, razvoj kostiju, zaštitu ćelija, te poboljšava zarastanje rana.

Koren komorača možemo poslužiti sirov ili pečen, a možemo ga iseckati u salatu. Ostatak biljke odličan je kao dodatak čorbama, a semenke možemo koristiti kako bi začinili svako jelo.

Origano
Foto: Pixabay/M W

Haris – Pinkus tvrdi da je origano prepun antioksidansa i da je dokazano da pomaže u borbi s bakterijama. Antioksidansi štite ćelije u telu tako što sprečavaju oksidativni stres i time ujedno smanjuju upalne procese. Istraživanje je pokazalo i da je origano odličan u borbi protiv čak 23 vrste bakterija.

Osim što je koristan, origano je i vrlo ukusan te će poboljšati svako jelo. Odlično se nadopunjuje s paradajzom, a posebno će istaknuti ukus ribe ili vegetarijanskih jela.

Ruzmarin
Foto: Pixabay/A Different Perspective

Ruzmarin nije samo ukusan mediteranski dodatak jelu nego i odličan izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Dokazano je i da poboljšava kognitivne sposobnosti i pamćenje te pridonosi boljoj funkciji imunološkog sistema. Čak je i sam miris ruzmarina dovoljan da podstakne protok krvi u mozgu. Karnosična kiselina kojom je ruzmarin bogat je snažan antioksidans pa tako čuva ćelije od stresa.

Ruzmarin se odlično kombinuje uz ribu i meso, a možemo ga dodati i u povrće pre pečenja. Takođe se može pripremiti kao čaj u kombinaciji s nekim ostalim začinima sa popisa, pa još dodajte i malo lavande i kamilice.

Korijander
Foto: Pixabay/Gokalp Iscan

Od svih Plavih zona, korijander je najpopularniji na Kostariki. Baš kao i ostali začini sa ove liste, korijander sadrži veliku količinu antioksidansa, a posebno je koristan u prevenciji bolesti srca. Istraživanje je takođe pokazalo da korijander poboljšava pamćenje pa se istražuje kao potencijalan lek za Alchajmerovu bolest.

Korijander je jedan od začina koji nije po svačijem ukusu jer može imati ukus kao sapun, ako nosimo određenu kombinaciju gena. Ako ste među srećnicima koji vole korijander, svakako ga iskoriste svežeg kao deo sosova, salata ili jednostavno seckanim listićima posipite jelo pre posluživanja.

Beli luk
Foto: Pexels/Skitterphoto

Koliko je beli luk zdrav znamo i po našoj narodnoj medicini, no njegovu su lekovitost posebno prihvatili stanovnici Japana, tačnije Okinave. Beli luk jača imunološki sistem, te je odličan za borbu protiv gripa i prehlade. Takođe smanjuje krvni pritisak, te pomaže u regulaciji holesterola u krvi.

Beli luk mnogi od nas već koriste kako bi začinili brojna jela, a sada kada znate koliko ga vole najdugovečniji ljudi, možda bi bilo dobro da dodate duplu dozu. Odlično svojstvo belog luka je što ne gubi mnogo nutrijenata termičkom obradom, pa ga možemo pržiti na ulju.

 

Preuzmite android aplikaciju.