Početna > Svet
Svet

Zelenski za razgovor s Rusijom, ali o obnovi teritorijalnog integriteta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je otvoren za razgovore sa Rusijom, ali samo za one „istinske“ koji će povratiti teritorijalni integritet Ukrajine, omogućiti ratnu odštetu Kijevu i kazniti odgovorne za ratne zločine počinjene tokom sukoba.
Foto: Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

Njegove sinoćne izjave usledile su nakon što je Vašington post tokom vikenda objavio da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ohrabruje ukrajinsko rukovodstvo da signaliziraju otvorenost za razgovore, prenosi Rojters.

U govoru pred današnje obraćanje svetskim liderima na globalnom samitu o klimi Zelenski je rekao i da klimatska agenda „stvarno trpi“, i da ne može da bude „stavljena na čekanje“.

„Svako ko je ozbiljan u vezi sa klimatskim planom mora takođe da bude ozbiljan u potrebi da se odmah zaustavi ruska agresija, povrati naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore“, rekao je Zelenski.

On je saopštio da je Ukrajina više puta predlagala takve razgovore, ali da je „uvek dobijala sulude ruske odgovore u vidu terorističkih napada, granatiranja ili ucena“.

„Još jednom, obnavljanje teritorijalnog integriteta, poštovanje Povelje UN, nadoknada za svu štetu prouzrokovanu ratom, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i garancije da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uslovi“, naglasio je Zelenski.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je u ponedeljak da Kijev nikada nije odbio da pregovara sa Moskvom i da je spreman za razgovore sa budućim ruskim liderom, ali ne i sa Vladimirom Putinom.

„Pregovaranje sa Putinom značilo bi odustajanje, a mi mu nikada ne bismo dali ovaj poklon“, rekao je Podoljak za italijanski list „Republika“ uz napomenu da će ruska vojska napustiti ukrajinsku teritoriju i da tada može doći do dijaloga.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u ponedeljak stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali da ih Kijev odbija.

Moskva je više puta poručivala da neće pregovarati o teritoriji koju je pripojila nakon što su u tim ukrajinskim oblastima održani referendumi koje Kijev i većina zemlja ne priznaje, navodi Rojters.

Zaharova: Sa Vašingtonom samo neophodn, ciljani dijalog

Preuzmite android aplikaciju.