Početna > Svet
Svet

Zelenski: Svet da zaštiti koridore za izvoz žita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su potrebna dugoročna sredstva za pouzdanu odbranu koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka i istakao da „svet mora da da čvrst odgovor na svaki pokušaj Rusije da ga poremeti“.
Foto: Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da brodovi isplovljavaju iz ukrajinskih luka sa teretom zahvaljujući naporima Turske i Ujedinjenih nacija da koridor bude otvoren i funkcioniše, prenosi Rojters.

„Rusiji mora biti jasno stavljeno do znanja da će dobiti adekvatan odgovor od sveta na bilo kakve korake da poremeti naš izvoz hrane. Ovde su očigledno u pitanju životi desetina miliona ljudi“, poručio je Zelenski.

Ministarstvo odbrane Rusije 29. oktobra je saopštilo da je „nakon terorističkog napada koji je izvršio kijevski režim uz učešće specijalaca iz Ujedinjenog Kraljevstva protiv ruske Crnomorske flote i civilnih brodova angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, ruska strana odlučila da obustavi svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka“.

Sirene za vazdušni napad oglasile se širom Ukrajine

 

Preuzmite android aplikaciju.