Почетна > Свет
Свет

Зеленски: Свет да заштити коридоре за извоз жита

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да су потребна дугорочна средства за поуздану одбрану коридора за извоз жита из украјинских лука и истакао да „свет мора да да чврст одговор на сваки покушај Русије да га поремети“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Hamra

Зеленски је у ноћном видео обраћању рекао да бродови испловљавају из украјинских лука са теретом захваљујући напорима Турске и Уједињених нација да коридор буде отворен и функционише, преноси Ројтерс.

„Русији мора бити јасно стављено до знања да ће добити адекватан одговор од света на било какве кораке да поремети наш извоз хране. Овде су очигледно у питању животи десетина милиона људи“, поручио је Зеленски.

Министарство одбране Русије 29. октобра је саопштило да је „након терористичког напада који је извршио кијевски режим уз учешће специјалаца из Уједињеног Краљевства против руске Црноморске флоте и цивилних бродова ангажованих да осигурају безбедност житног коридора, руска страна одлучила да обустави своје учешће у имплементацији споразума о извозу хране из украјинских лука“.

Сирене за ваздушни напад огласиле се широм Украјине

 

Преузмите андроид апликацију.