Почетна > Нови Сад
Зелени град Нови Сад

Зелено богатство Новог Сада – Футошки парк (ВИДЕО)

Футошки парк је пројектован као парк за специјалну намену око Јодне бање у првој декади 20 века. На месту некадашње велике шуме која је досезала све до Футога, одакле потиче назив.

Постојање Јодне бање у Новом Саду нераскидиво је везано за изворишта лековите минералне воде. Та вода одредила је не само локацију лечилишта већ и њену здравствену делатност.

Специјална болница за реуматске болести Нови Сад или Јодна Бања је једина специјализована установа ове врсте у Војводини, још од свог оснивања 1897. године.

Када је пројектована, налазила се на ободу Новог Сада, где су тадашња господа и госпође долазили на “Варошко јавно купатило” кочијама, због чега ово здање има прелепи колски улаз на фронту самог комплекса.

Архитекта Имре Франчек из Будимпеште пројектовао не зграду Јодне Бање.

Фото: Војводина уживо

Футошки парк и Јодна бања чине културно- историјску целину која је од великог значаја за град. Као споменик културе комплекс је са непосредном околином заштићен још 1986. године.

На подручју Футошког парка установљен је режим заштите другог степена. Пројектован је у мешовитом стилу комбиновањем класичног и пејзажног стила. Простире се на 8ха.

Одлуком Скупштине града 2006. године проглашен је за природно добро, уз Каменички парк који је град заштитио 2008. године и Дунавски парк који је под заштитом државе од 1998. године.

Биоразноликост је веома вредна и богата. Посађене су многобројне аутохтоне и егзотичне врсте стварајући фонд са преко 100 врста и форми декоративне дендрофлоре.
Фото: Војводина уживо

Стабла се издвајају по својој декоративности и виталности. Испред саме бање на предњем платоу налази се старо стабло платана. У Футошком парку су најстарији забележени примерци ове врсте на јавним зеленим површинама у Новом Саду. Посебно су декоративна стабла пирамидалне беле тополе, мечије леске и белог бора.

Парком доминирају високи лишћари, како по броју заступљених врста, тако и по броју присутних примерака. Од високих лишћара у парку се налазе и аутохтоне врсте типичне за низијске пределе – храст лужњак, бела топола, вез, ликвидамбра, стабла софоре, црног ораха и магнолије. Високи четинари су заступљени у групама или појединачно, калифорнијски либикедр док се стабла мочварног чемпреса истичу изузетним хабитусом и великом старошћу.

За многобројне ситне животиње, сисаре, инсекте и птице парк је станиште и дом.

У парку се налази више геотермалних извора. На територији парка укупно је до сада бушено седам бунара који су на приближно истој дубини, те је вода у њима исте физичке и хемијске особине. Југозападни део парка крио је плитко језеро неправилног облика, које се напајало атмосферском и подземним водама.
Фото: Војводина уживо

Смештен између Јодне бање, и дечије болнице представља оазу мира и поседује естетску, едукативну и здравствену функцију.

Паркови су плућа града која утичу на квалитет ваздуха, на ниво буке и многе друге параметре квалитета животне средине које које треба сачувати за садашње и будуће генерације које долазе.

Evo gde se sve odvijaju aktuelni radovi na novosadskim ulicama

Преузмите андроид апликацију.