Почетна > Србија
Србија

Здравље на длану: Лаванда у Војводини

Лаванда, мирисна и лековита биљка, расте широм Војводине, док посебну чар доносе мирисна поља ове биљке, која су све присутнија на северу Бачке.
Foto: Vojvodina uživo

Лаванду су одвајкада користили многи народи, верујући да она чува младост и лепоту, смирује, подстиче љубав и побољшава сан. Занимљиво је да је управо ова биљка пронађена и у Тутанкамоновој гробници која је и после 3000 година још увек мирисала!

Чињеница је да овој егзотичној биљци прија наша клима, с обзиром да је уочена њена велика присутност.

Важно је истаћи да се у јуну, сваке године у Бачкој Тополи одржава манифестација под називом “Јун у љубичастом – берба лаванде”.

На месту где се некада налазила детелина, на благој узвишици на ободу рита, Елвира Нађ засадила је поље лаванде пре осам година, а запослени у Дому културе у Бачкој Тополи су плантажу засновали пре две године. Управо на овом месту одржава се манифестација, односно берба лаванде на пољима која су обавијена мирисом и бојом која изазива одушевљење свакога ко се нађе у њиховој близини.

Берба ове биљке захтева стрпљење и пажњу, док тај процес представља прави ужитак, испуњен неодољивим мирисом.

Сушена лаванда је драгоцен део сваког домаћинства јер не само да ефикасно одбија досадне инсекте, већ се од ње праве мирисне врећице, јастучићи и сапунчићи. Такође, етерично уље лаванде је кључни састојак многих козметичких производа, али и радо виђен гост у ароматерапији. За оне који траже сећање на детињство и праву радост, ту је домаћи сок од лаванде, а не треба заборавити ни домаћи чај, који доноси додатну хармонију и уживање у чудесном мирису и укусу лаванде.

Pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i UAE

Преузмите андроид апликацију.