Najoriginalnije, potpune i najzdravije užine za decu su one koje se pripremaju kod kuće. Od izbora najboljih i prirodnih sastojaka, do pripreme i konzerviranja, domaća užina je siguran obrok, garantovanog kvaliteta.
Mislite da je tako teško napraviti neki od „popularnijih“ dečijih slatkiša iz supermarketa kod kuće?
Odgovor je ne!
Potrebno je malo truda da biste bili sigurni da će vaša deca pojesti bezbednu užinu bez konzervansa i aditiva.
Mlečne kriške
Mlečna kriška, na primer, priprema se sa:
- 2 belanca
- 60 grama granuliranog šećera
- 50 grama putera
- 60 grama brašna
- 4 kašičice nezaslađenog kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo –
- 250 ml sveže pavlake
- 3 kašičice meda
Priprema:
Umutite šećer sa otopljenim puterom dok smesa ne postane svetlija i kremasta. Dodajte jedno po jedno belanca, brašno, prašak za pecivo, kakao i mešajte dok sve ne dobije glatku i homogenu konzistenciju. Prebacite smešu u dve posude, poravnavajući površinu kašikom. Peći na 200 stepeni 4 minuta i ostaviti da se ohladi. Umutiti kremu zaslađenu medom i lepim slojem premazati na oba pravougaonika, koje ćete nežno spojiti (jedan sa drugim) i paziti da dobro prianjaju. Ohladite u frižideru najmanje sat vremena i isecite na manje pravougaonike kako biste svojim mališanima poslužili ukusne mlečne kriške.
Još neke ideje za zdrave užine:
Voćni jogurt – napravljen kod kuće – na taj način se vodi računa o unosu šećera. (1 litar jogurta se pomeša sa ½ kg sitno seckanog sezonskog voća. Ako želite gušći jogurt dodajte prema uputstvu rastvoren želatin te sve dobro izmešajte i ostavite da se zgusne.)
Pirinač u mleku sa suvim grožđem posuto cimetom ili fino mlevenim rogačem – umesto pirinča može da se kuva proso, ječam ili ovas. (Kada se kuva pirinač ili bilo koja druga žitarica, u mleko se dodaje suvo grožđe koje će pustiti svoju slatkoću.)
Domaći sladoled od voća i jogurta ili slatke pavlake – ulupa se 250 ml slatke pavlake, dobro se izgnječe dve zrele banana, sve se dobro izmeša sa 2-3 kašike fino mlevenog rogača, na kraju se stavi u zamrzivač ili se samo dobro rashladi u frižideru.
Iseckano sezonsko voće
Pečena jabuka
Voćni kompoti bez dodatog šećera
Voćna salata sa ulupanom slatkom pavlakom
Domaće galete i keksići – ovseni keksići se prave na sledeći način – izgnječiti dve zrele banana,pomešati kašikom ulja ili komdićem razmekšalog putera, dodati toliko ovsenih pahuljica da se napravi žitka masa. Zatim kašikom stavljani grumenčiće mase na podmazan pleh te ih pritisnuti istom, peći na 180 stepeni dok ne počnu da menjaju boju.
Domaće projice slane – kontroliše se unos soli.
Domaći slatki mafini – kontroliše se unos šećera.
Mini sendvič sa sirom
Preuzmite android aplikaciju.