Početna > Život i stil
Život i stil

Zdrave namirnice koje mogu da jedu dijabetičari

Kada bolujete od dijabetesa, ključno je da obratite pažnju šta treba da jedete, a šta izbegavate. Brojni stručnjaci za dijabetes i nutricionisti izdvajaju 4 zdrava hranljiva sastojka (vlakna, omega-3 masne kiseline, kalcijum i vitamin D) koja su važna u ishrani dijabetičara.
Foto: Pexels/Zis foodnatureart
Pasulj

Pasulj je bogat vlaknima koja vam pomažu da se osećate sito, stabilizuje šećer u krvi i čak snižava holesterol. Dobar je izvor kalcijuma, minerala za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u sagorevanju telesne masti. U ½ šolje belog pasulja, dobićete skoro 100 mg kalcijuma, što je oko 10% vašeg dnevnog unosa. Pasulj je odličan izvor proteina. Za razliku od drugih proteina koje obično jedete (poput crvenog mesa), pasulj ima malo zasićenih masti, što može dovesti do srčanih oboljenja.

Mlečni proizvodi

Nećete naći bolji izvor kalcijuma i vitamina D od mlečnih proizvoda kao što su mleko, sir i jogurt. Jedna studija je otkrila da su žene koje su konzumirale više od 1.200 mg kalcijuma i više od 800 IU (međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno imale 33% manje šanse da razviju dijabetes od onih koje su konzumirale manje kalcijuma i vitamina D. Pijte mleko uz neke obroke umesto sokova, jedite jogurt ili sir kao užinu ili desert.

Losos

Losos je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, zdravih masti koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja, smanjuju struk, upale i poboljšavaju insulinsku rezistenciju. Losos je takođe jedan od najboljih nemlečnih izvora vitamina D.

Tuna

Još jedna zdrava riba bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D. Ali tunjevina može da sadrži živu, jedinjenje koje u velikim dozama može da izazove neurološke probleme. Da biste bili sigurni, ograničite unos tunjevine na 350 g nedeljno. 5. Ječam Jedna od najzdravijih žitarica, koju verovatno ne jedete, bogata je vrstom rastvorljivih vlakana koja se nazivaju beta glukan. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDL holesterol tako što inhibira sposobnost tela da ga apsorbuje. Konzumiranje samo 3 grama dnevno može smanjiti holesterol za 8%. Zahvaljujući obilju vlakana, ječam takođe može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi.

Orasi

Samo desetak oraha obezbeđuje skoro 2 g vlakana plus 2,6 g alfa-linolenske kiseline. Ali pošto sadrže mnogo kalorija, pazite na svoj unos ako pazite na svoju težinu. Možete ih jesti umesto grickalica ili ih dodati u svoje omiljene salate.

Puter od kikirikija

Verovali ili ne, neke studije povezuju puter od kikirikija sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Razlog može biti taj što 2 supene kašike imaju skoro 2 grama vlakana. A pošto sadrži uglavnom mononezasićene masti, smatra se zdravim za srce. Obratite pažnju na veličinu porcije jer sadrži puno kalorija.

Tamna čokolada

Bogata flavonoidnim antioksidansima, može pomoći u poboljšanju dobrog i lošeg holesterola i smanjenju krvnog pritiska. 

Hrana koju nikako ne smete jesti za večeru

Preuzmite android aplikaciju.