Почетна > Свет
Свет

Због хладноће на Флориди залеђене игуане падају са дрвећа

Игуане су хладнокрвне животиње. Када им постане много хладно дешава се да са дрвећа падају на земљу.

Упркос томе што су непомични, ови гуштери нису мртви већ само „замрзнути” у пози која је истовремено комична и кључна за њихов опстанак.

Када температуре падну испод седам степени Целзијусове скале, игуане прелазе у стање мировања. То је начин да се заштите док температура поново не порасте на 10 степени. У том стању „залеђености” игуане дишу, а најважније телесне функције и даље раде.

„Можда ће пасти са дрвећа, али нису мртве”, саопштила је Национална метеоролошка служба у Мајамију, преноси РТС.

Једино због чега становници Флориде треба да буду забринути је да им игуане, које често спавају на дрвећу, не падну на главу.

Дакле, када хладни, укочени и уснули гуштери наизглед падају са неба, могу да падну на улицу, аутомобиле или чак људе који пролазе.

Будући да су игуане велике – одрасли мужјаци могу бити дугачки и 150 сантиметара и тежити до девет килограма – ово може бити опасно ако „слете” на вас. Хладно време може бити опасно за игуане ако се температура испод седам степени Целзијуса задржи дуже од осам сати, јер ће неке игуане угинути, посебно оне мање.

„Гранична температура када игуане почињу да улазе у стање зимског сна у великој мери зависи од величине игуане. Уопштено говорећи, што је игуана већа, то више хладноће може толерисати и током дужег времена”, рекао је Рон Магил из зоолошког врта у Мајамију.

Чак и ако температуре остану испод седам степени током дужег периода, неке игуане имају начина да преживе.

Bela kuća će odgovoriti na upite Predstavničkog doma o Bajdenovim dokumentima

Преузмите андроид апликацију.