Početna > Život i stil
Život i stil

Zbog čega treba jesti češće papriku?

Osim što su paprike idealan dodatak mnogim jelima, one imaju i mnoge pozitivne efekte na naše zdravlje. Da li znate koji su neki od njih?
Foto: Pixabay/OpenClipart-Vectors

Sadrže dva prirodna pigmenta zvana zeaksantin i lutein, koji su klasifikovani kao karotenoidi. Ovi pigmenti pomažu u očuvanju zdravlja očiju. Štite od katarakte i starosne makularne degeneracije.

Paprika ima više vitamina C od pomorandže.

Jača imunitet, snižava krvni pritisak i poboljšava kognitivne funkcije. Tu je i vitamin A, koji pomaže organizmu u borbi protiv zaraznih bolesti.

Crvena paprika sadrži vitamin B6, za koji su istraživanja pokazala da poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od depresije.

Kapsantin je još jedan razlog zašto biste trebali uključiti paprike u svoju ishranu. Ovaj enzim pomaže da se olakša proces gubitka težine i smiruje upale.

Takođe sadrže pigment koji se zove kvercetin. Spada u grupu flavonoida, i deluje kao snažan antioksidans u telu.

Kvercetin je povezan sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući borbu protiv ćelija raka i smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Namirnice koje sigurno podmlađuju kožu, čak i kad genetika nije na vašoj strani

Preuzmite android aplikaciju.