Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Због чега треба јести чешће паприку?

Осим што су паприке идеалан додатак многим јелима, оне имају и многе позитивне ефекте на наше здравље. Да ли знате који су неки од њих?
Фото: Pixabay/OpenClipart-Vectors

Садрже два природна пигмента звана зеаксантин и лутеин, који су класификовани као каротеноиди. Ови пигменти помажу у очувању здравља очију. Штите од катаракте и старосне макуларне дегенерације.

Паприка има више витамина Ц од поморанџе.

Јача имунитет, снижава крвни притисак и побољшава когнитивне функције. Ту је и витамин А, који помаже организму у борби против заразних болести.

Црвена паприка садржи витамин Б6, за који су истраживања показала да побољшава расположење и смањује ризик од депресије.

Капсантин је још један разлог зашто бисте требали укључити паприке у своју исхрану. Овај ензим помаже да се олакша процес губитка тежине и смирује упале.

Такође садрже пигмент који се зове кверцетин. Спада у групу флавоноида, и делује као снажан антиоксиданс у телу.

Кверцетин је повезан са многим здравственим предностима, укључујући борбу против ћелија рака и смањење ризика од срчаних обољења.

Namirnice koje sigurno podmlađuju kožu, čak i kad genetika nije na vašoj strani

Преузмите андроид апликацију.