Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Због чега нам холестерол скаче?

Лоше животне навике су узрочници повишеног холестерола у крви.
Фото: Pexels/Pixabay

Стрес, лоша исхрава, пушење, само су неки узрочници, свима добро познати, који су узрочници повећања холестерола. Зато је потребно да се придржавате савета како би спречили настанак или смањили повишен холестерол.

Будите физички активни

Полусатна физичка активност има добар утицај на смањење лошег холестерола и триглицерида. Минимум 4 пута недељно практикујте умерену до интензивне тренинге.

Такође, где год можете, идите пешке. Пешачење је бесплатан тренинг, заобићи ћете нервирање око тражења паркинг места, а уједно ћете много доброг учинити за ваше тело.

Усвојите здраве навике у исхрани

Брза храна, пржена на уљима, превише шећера и газираниг напитака су свакако одговорни за појаву високог холестерола.

Ни гладовање вам неће смањити повишене вредности холестерола. Једноставно усвојите нове, здравије навике у исхрани. Обогатите вашу исхрану воћем, поврћем, житарицама целог зрна, рибом…

Доказано је да медитеранска исхрана погодије здрављу срца, а самим тим има сјајан утицај и на контролу холестерола.

Баците цигарете

Доказано је да пушење снижава онај „добар“ холестерол, а доводи до повећаних вредности „лошег“ холестерола и триглицерида.

Будите витки

Гојазни људи чешће пате од повишеног холестерола и триглицерида. Зато усвојите здраве навике у исхрани и одржавајте вашу линију у балансу.

Али ипак, постоје особе које воде рачуна о својој исхрани, не пуше и живе један потпуно здрав начин живота, а опет имају повишене вредности холестрола. Који разлози за то могу бити?
1. Генетска предиспозиција

Уколико се у потпуности придржавате здравих навика, а имате повишене вредности холестерола, врло вероватно да имате генетске предиспозиције за то. Породична хиперхолестеролемија је наследно стање које може узроковати повишен холестерол.

2. Дрзите неодговарајућу дијету

Разне дијете које захтевају висок удео конзумирања масти и меса, могу довести до повећаних вредности холестерола услед прекомерног уноса засићених масти.

Ако једете месо, једите она нискомасна меса, попут пилетине, ћуретине и морске рибе.

3. Конзумирате намирнице које садрже скривене шећере

Прерађена меса, путери, масни млечни производи узрокују скок холестерола. Такође, водите рачуна и о уносу шећера, јер су и они одговорни за повишене вредности холестерола.
Прерађена храна је препуна како транс масти, тако и шећера, па се трудите да их што више избаците из исхране.

4. Није довољно само се здраво хранити

Здрав начин исхране је сигурно најзначајнији код одржавања холестерола у балансу, али није довољан. Ако имате генетску предиспозицију, здрав начин исхране може довести до смањења свега 5-10 процената вредности холестерола. Редовно вежбање ће сигурно помоћи да контролишете ваш холестерол.

5. Не кувате

Тешкоје исконтролисати храну у ресторанима или при куповини готових оброка. Чак и када у јеловнику нађете наизглед здрав оброк, не знате на који је начин припреман.
Кувајте и припремајте оброке сами, тако ћете знати шта једете.

6. Не вежбате правилно

Било каква активност је боља од никакве. Али ипак она аеробна физичка активност се показала као најделотворнија када је снижавање лошег холестерола у питању. Вожња бицикла, пешачење, плес и друге кардио активности умереног интензитета ће вам помоћи у снизавање вредности холестерола.

7. Претерујете са алкохолом

И алкохол је тај који ће довести до скока триглицерида и холестерола у крви. Зато, заобилазите алкохол што је више могуће.

8. Превише очекујете

Потребно је време како би се промена начина живота одразила и на ваш холестерол. Није могуће преко ноћи вратити холестерол у прихватљив ниво. Како се повећање холестерола није десило преко ноћи, исто тако није могуће га тако брзо вратити у баланс.

9. Пијете лекове, а не мењате навике

И када добијете терапију за снижавање холестерола, то не значи да требате да наставите са масном храном, пушењем и не практиковањем физичке активности. Уз преписану терапију, неопходно је усвојити здраве навике које ћете примењивати, и које ће постати ваш стил живота.

Zašto je sendvič tihi ubica?

Преузмите андроид апликацију.