Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Завирите у Новосадско позориште и културни кутак мађарске националне мањине (ФОТО/ВИДЕО)

„Новосадско позориште“ знате и као позориште „Ujvideki Szinhaz“, такорећи поред СНП-а и Позоришта младих, ово позориште одавно спада у бренд Новог Сада, а како запослени кажу и најјужније мађарско позориште у Европи.

Иако његово постојање датира из 1974. године, оно настоји да очува културно наслеђе мађарске националне заједнице у Војводини, да би врло брзо постало адреса на којој Новосађани долазе по дневну или месечну културну инфузију.

Данас, „Новосадско позориште“, из представе у представу превазилази оквире мањине те слови за место које окупља публику жељну свежих, интригантних, а пре свега забавних тема.

Обрађују се теме које се директно обраћају публици свих генерација, то су комади који допиру до људи и који се изводе на начин да позориште позиционирају на културној мапи Србије и региона.
Фото: Градске инфо

„Заступамо пргресивно уметничко размишљање, обрађујемо шкакљиве и експлицитне теме у разним областима. Бавимо се друштвеним, социјалним питањима, феминизмом и неретко обрађујемо друштвено осетљиве теме“ рекла је Тамара Живковић, ПР „Новосадског позоришта“.

Уколико вас занимају теме у којима се расветљава положај појединца, место и улога индивидуе и шта се дешава са таквим профилима личности и карактера, онда је ово позориште, права адреса за вас.

Позориште је место које негује непосредност са публиком, јер без интеракције између сцене и гледалишта, оно готово да и не постоји.
Фото: Градске инфо

Ово је једна од институција у којој се негује двојезичност, на такав начин да у току представа, које су на редовном репертоару, а које се изводе се на мађарском језику, публика може да симултано прати превод на српском језику на сценском порталу.

„Позориште је с једне стране пронашло свој језик, са којим свој вредносни систем чини разумљивим и онима који не знају мађарски језик, а са друге стране својом отвореношћу смо прихватили и неке кодексе који су из других културних средина. Не обраћамо се искључиво мађарској заједници, већ публици целог града“, за Градске инфо говори Тамара.
Фото: Градске инфо

Сви заинтересовани могу да посете ово позориште, а цена карата износе 500 динара, док је за премијеру 1000 динара, постоје и попусти за ђаке, студенте, пензионере или групе људи, тада у том случају карте коштају 300 динара.

Радно време благајне је радним данима од 10 до 12 часова и сат времена пред почетак представе, такође, карте се могу резервисати и онлајн, на сајту.

„У октобру 2017. године, према идеји Валентина Венцела, „Новосадско позориште“ покренуло је фестивал „Synergy“ илити фестивал језичких мањина света, а сада се фестивал не бави само језичким, већ и свим другим маргинализованим мањинама. Новосађани су претходних година могли да виде шта раде друге мањинске културе и на који начин обрађују разне теме“ рекла је Тамара, и додала да се овогодишњи „Synergy“ фестивал одржава у термину од 15. до 19. децембра.

Погледајте нашу фото галерију: 

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

Zašto je Galerija Matice srpske umetničko i kulturno blago Srbije?

Преузмите андроид апликацију.