Почетна > Бизнис
Бизнис

Зашто већина банака ради само до 17 часова?

Крај је радног дана, изашли сте раније са посла, али сте задихани од трчања ипак „пољубили врата“ ваше банке, јер и поред све журбе нисте успели да стигнете пре 5. Немате мобилно банкарство, а ни не можете да чекате у реду неке од филијала које раде дуже, те ћете највероватније све морати да померите за сутра.
Фото: Unsplash/nattanan23

Питање се само поставља, зашто и поред поклапања са радним временом својих клијената, већина експозитура у Србији ради до 17 сати?

Пословна одлука сваке банке

Ипак, нису баш све филијала отворене до 17 часова, и одређене банке имају експозитуре са нешто дужим радним временом (у појединим случајевма и до 20 часова).

Не постоји никакав посебан разлог зашто је радно време већине филијала у Србији до 17 часова, а радно време је пословна одлука сваке банке.

Ова „проблематика“, ако узмемо у обзир трендове на банкарском тржишту највероватније никада неће доћи на ред, али ће се према мишљењу стручњака оно створити само.

Све мање филијала

Број банака у Србији смањен је за десет година са 33 на 24, број запослених за преко 6.400, а број филијала за скоро трећину.

– Све више је присутно електронско и мобилно банкарство, а ситуација са короном је још више убрзала те трендове, који су пре свега повезани са аутоматизацијом одређених процеса и смањивањем потребе за физичком радном снагом. У свету имате посебно присутан развој fintech-a у области банкарства, од плаћања до потпуно дигитализованих онлајн банака, каже Дејан Ерић, професор Београдске банкарске академије.

Све више људи користи дигитално банкарство

Тренд повећања корисника услуга дигиталног банкарства, који је пандемија само подстакла, се све више одражава на банкарски сектор, те ће уместо кориговања радног времена банака, проблем разрешити тако што ће велики број људи морати да промени навике и окрене се дигиталном банкарству.

– Корона је убрзала дигиталну трансформацију у свим сегментима друштва, од школа и онлајн наставе, па све до виртуелних састанака и онлајн сајмова. То је и у банкарству један незаустављив тренд, закључује Дејан Ерић са Београдске банкарске академије и понавља да банкарство доживљава трансформацију, јер данас већ постоји и „концепт 4.0“, где је реч о потпуно дигитализованим банкама.

Na birou rada u Srbiji najviše fali građevinskih inženjera

 

Преузмите андроид апликацију.