Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто све више брачних парова спава у одвојеним креветима?

Истраживања су показала да један од десет одраслих особа ретко или никада не спава добро, а око 25 одсто парова одлучује да спава одвојено од свог партнера. Да ли је здраво да парови спавају одвојено?
Фото: Pixabay/sasint

Иако одвојено спавање побољшава квалитет сна и смањује стрес, заједничко спавање резултира здравијим сексуалним животом и срећнијим односима. Док су хркање и различити распореди спавања и буђења главни разлози због којих парови одлучују да спавају одвојено (57 односно 56 одсто гласова), различите генерације имају различите разлоге за одвојено спавање. 63 процента миленијалаца и 62 процента генерације З каже да су конфликтни распореди спавања и буђења разлог зашто спавају у одвојеним креветима или собама.

За 68 одсто хркање је главни фактор, док 23 одсто као разлог наводи проблеме интимности.

Неколико година уназад, сматрало се да пар који је спава у одвојеним креветима има проблем. Данас, међутим, то је постало тренд, који практикују и многи срећно заљубљени партнери. Они су приметили многе предности оваквог начина спавања.

Веће благостање

Често се дешава да партнери имају различите навике и рутину спавања. Можда један иде раније у кревет, пријатно му је што је температура у просторији топлија, или жели да у миру прочита књигу пре спавања, док би други радије погледао филм, спавао на нижим температурама и легао касније. А можда и душеци и постељина не одговарају обома партнера.

Када можемо да пратимо своје навике, рутину и потребе, побољшава се и наше благостање. Миран сан, до кога долазимо јер спавамо сами, а не са партнером, такође нам повећава енергију сутрадан и чини се да се осећамо боље.

Бољи партнерски односи

Неке особе могу прилично нервирати свог партнера током спавања; могу да хрчу, нагло се померају или причају у сну. Иако смо свесни да у овим случајевима партнер није крив за своје поступке, то не мења чињеницу да нам они могу реметити сан.

Ако због партнера немате квалитетан сан, пре или касније ц́е почети да вам иде на живце, а као резултат тога, имаћете проблема у вези. Спавање одвојено, обома вам омогуц́ава да имате свој мир и да не ометате једно друго док се одмарате.

Одржавање пламена страсти у вези

Парови који спавају одвојено, не морају то да раде баш сваки дан. Они могу да изаберу да спавају заједно одређених дана у недељи, у специјалним приликама или кад год то одлуче. Тада су прилици да поделе заједничке тренутке нежности, које нужно не би имали да сваки дан практикују спавање у истом кревету. Код њих ће се јавити много веће жеља за интимношћу и жудња за партнером, што ће се одразити и на дугорочну перспективу њихове везе.

Када се након паузе од неколико дана или недеља вратите у кревет са партнером, имаћете осећај као да сте отишли на неко путовање и потпуно ћете бити посвећени једно другом, а на своје обавезе и проблеме ћете у потпуности заборавити.

Neobične tajne najsrećnijih ljudi

Преузмите андроид апликацију.