Papaja – anđeosko voće. Papaja je tropsko voće i poznata je i pod „nadimkom“ anđeosko voće.
Ovo egzotično voće potiče iz Centralne Amerike i južnog Meksika, a do danas je širom sveta postalo poznato po brojnim lekovitim svojstvima.
Samo plod ima kruškoliki oblik, a kada sazre dobija zlatnožutu boju. Papaja se koristi kao dodatak jelima, voćnim salatama, raznim poslasticama ili se jede sama u svežem ili sušenom obliku.
Njen sok je odličan dodatak raznim sosovima, a sadrži čak 300% preporučene dnevne doze vitamina C.
Ovo svestrano voće može se koristiti čak iu nezrelom ili zelenom stanju kao zamena za povrće u nekim jelima.
U ovom slučaju, preporučuje se samo prokuvavanje pre konzumiranja. Osim ploda, papaja se može koristiti i sa listovima koji, kada se prokuvaju, daju veoma cenjen čaj koji je od davnina u narodu hvaljen zbog svoje lekovitosti. Danas je ovo voće veoma dobro i naučno istraženo, pa su moguće koristi samo dodatno potvrđene.
Papaja kao važan dodatak ishrani
Papaja je izuzetno ukusno tropsko voće koje je svojim slatkim ukusom odličan dodatak mnogim jelima ili sosovima. Ali dobro je uključiti zrelu papaju u svoju ishranu ne samo zbog njenog ukusa već i zbog prednosti koje ovo voće ima na vaše telo i varenje. Naime, ljudi su od davnina primetili da papaja pomaže varenju, posebno ako se konzumira nakon obroka koji je sadržao ribu ili meso. Danas se tvrdi da postoji naučna osnova da papain ima blagotvorno dejstvo na varenje. Istraživanja su pokazala da ovo voće sadrži moćan enzim koji pomaže u brzom razbijanju proteina.
Enzim se zove papin i značajno olakšava varenje proteina. Proizvodi poput mesa, ribe, živine, sira, jaja ili orašastih plodova su veliki izvori proteina, ali ako se ne obrađuju dovoljno brzo u telu, može doći do bola, nadimanja i lošeg zadaha. Uz papaju, možete biti sigurni da će vaše telo brzo preraditi sve proteine bez neželjenih nuspojava.
Papaja kao lekoviti čaj
Osim što pomaže u varenju, konzumiranje papaje takođe štiti od srčanih oboljenja, podstiče normalnu funkciju creva, smanjuje rizik od problema sa očima u starosti i ima antiinflamatorno dejstvo. Ako želite da na jednostavan i ukusan način obogatite svoju svakodnevnu ishranu, a usput vodite računa o svom zdravlju, papaja je odličan izbor za vas. Pored upotrebe voća, papaja ima i listove koji se mogu kuvati i konzumirati kao čaj. Prirodni čaj od papaje ima odlična svojstva protiv raka za koje je dokazano da pomažu u jačanju vašeg imunološkog sistema. Ovaj čaj vam takođe može pomoći svojim antiinflamatornim svojstvima jer jača vaše telo stimulišući stvaranje molekula koji jačaju imunitet u ljudskom telu. Ako pravite čaj od listova papaje, jednu kašičicu listova prelijte sa 2 dcl vrele vode. Pokrijte šolju i ostavite da odstoji oko 15-20 minuta. Ovakav čaj možete piti mlak ili hladan na prazan stomak ujutru ili uveče posle poslednjeg obroka.
Preuzmite android aplikaciju.