Početna > Srbija
Srbija

Zašto se ova slava dovodi u vezu sa krsnom slavom dinastije Nemanjića?

Drugi dan Božića nije samo datum koji je posvećen Saboru presvete Bogorodice, odnosno Bogorodici – majci Hristovoj. Danas se takođe proslavlja i jedan veliki svetac – Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan, poznat među hrišćanima kao Sveti Stefan.
Foto: SPC Arhiva

09. januara svi pravoslavni Srbi praznuju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, a mnogima je upravo danas i krsna slava.

U mnogim natipisima veruje se da je upravo Svetog Stefana slavila i najčuvenija srpska dinastija Nemanjići.

Prema mnogim natpisima Sveti Stefan se dovodi u vezu sa poznatom srpskom dinastijom zbog imena Stefan, imena kojeg su nosili mnogi Nemanjići. Prvi i najvažniji od njih – začetnik ove dinastije, veliki srpski župan Stefan Nemanja.

Nakon toga u mnogim zapisima stoji da je ovo ime zbog njegovog svetovnog značaja dato mnogim Nemanjićima posle.

Da li je zaista Sveti Stefan u nekom obliku bio zaštitnik roda Nemanjića, ili je to samo slučajnost zbog imena Stefan, ostaće mit.

Mnoga istraživanja govore da je prava slava Nemanjića ipak bila Aranđelovdan.

Ko je bio Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan?

Bez obzira na polemike o krsnoj slavi dinastije Nemanjića, Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan jedan je od najvažnijih verskih praznika jer govori o prvom hrišćaninu koji stradao za Hrista.

Naime, Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan, kako mu se u nazivu i spominje bio je jedan od sedam đakona koje su učenici Isusa Hrista imenovali da pomaže narodu.

Prema predanju Srpske Pravoslavne crkve govori se da je Sveti Stefan bio jedan od velikih zagovornika Hrista i hrišćanskog života te da nije ni malo sumnjao u Isusovo postojanje.

O svojoj ljubavi prema Gospodu i hrišćanskom životu posvedočio je svojim životom, stradajući u najvećoj veri.

Svetog Stefana su tadašnji poglavari lažno optužili i osudili za klevetu, od čijih optužbi je on kasnije bio kamenovan.

Krsna slava Republike Srpske
Kao jednu od najvećih žrtava koju je Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan primio, njegovo sveto ime sinonim je za veličinu i snagu.

Stoga ovaj Sveti praznik ne praznuju samo domaćinstva, već i republike.

Dan Republike Srpske praznuje se od 1992. godine, ali istovremeno se na današnji dan praznuje i Krsna slava Republike Srpske – Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan.

Današnji dan se smatra jednim od najvažnijih i najvećih u Republici Srpskoj.


Nekršteni dani – kada počinju i šta predstavljaju?

Preuzmite android aplikaciju.