Почетна > Србија
Србија

Зашто се ова слава доводи у везу са крсном славом династије Немањића?

Други дан Божића није само датум који је посвећен Сабору пресвете Богородице, односно Богородици – мајци Христовој. Данас се такође прославља и један велики светац – Свети првомученик и архиђакон Стефан, познат међу хришћанима као Свети Стефан.
Фото: СПЦ Архива

09. јануара сви православни Срби празнују Светог првомученика и архиђакона Стефана, а многима је управо данас и крсна слава.

У многим натиписима верује се да је управо Светог Стефана славила и најчувенија српска династија Немањићи.

Према многим натписима Свети Стефан се доводи у везу са познатом српском династијом због имена Стефан, имена којег су носили многи Немањићи. Први и најважнији од њих – зачетник ове династије, велики српски жупан Стефан Немања.

Након тога у многим записима стоји да је ово име због његовог световног значаја дато многим Немањићима после.

Да ли је заиста Свети Стефан у неком облику био заштитник рода Немањића, или је то само случајност због имена Стефан, остаће мит.

Многа истраживања говоре да је права слава Немањића ипак била Аранђеловдан.

Ко је био Свети првомученик и архиђакон Стефан?

Без обзира на полемике о крсној слави династије Немањића, Свети првомученик и архиђакон Стефан један је од најважнијих верских празника јер говори о првом хришћанину који страдао за Христа.

Наиме, Свети првомученик и архиђакон Стефан, како му се у називу и спомиње био је један од седам ђакона које су ученици Исуса Христа именовали да помаже народу.

Према предању Српске Православне цркве говори се да је Свети Стефан био један од великих заговорника Христа и хришћанског живота те да није ни мало сумњао у Исусово постојање.

О својој љубави према Господу и хришћанском животу посведочио је својим животом, страдајући у највећој вери.

Светог Стефана су тадашњи поглавари лажно оптужили и осудили за клевету, од чијих оптужби је он касније био каменован.

Крсна слава Републике Српске
Као једну од највећих жртава коју је Свети првомученик и архиђакон Стефан примио, његово свето име синоним је за величину и снагу.

Стога овај Свети празник не празнују само домаћинства, већ и републике.

Дан Републике Српске празнује се од 1992. године, али истовремено се на данашњи дан празнује и Крсна слава Републике Српске – Свети првомученик и архиђакон Стефан.

Данашњи дан се сматра једним од најважнијих и највећих у Републици Српској.


Nekršteni dani – kada počinju i šta predstavljaju?

Преузмите андроид апликацију.