Почетна > Бизнис
Бизнис

Зашто се НЛБ Комерцијална банка повлачи са берзе

НЛБ Комерцијална банка најавила је одржавање скупштине акционара на којој ће бити одлучено да се повуче са берзе. У документу објављеном на Београдској берзи наводи се да ће ванредна седница скупштине НЛБ Комерцијалне банке бити одржана 22. августа. Једина тачка дневног реда је доношење одлуке о повлачењу акција те банке са регулисаног тржишта и престанку својства јавног друштва. Власник ове банке настале припајање после приватизације Комерцијалне банке је НЛБ ДД.
Фото: PrtSc/NLB Komercijalna banka /YouTube

Из НЛБ Комерцијалне банке наводе да се повлачи са берзе, након што је НЛБ група постала њен једини и стопроцентни власник.

„То подразумева да су све акције већ откупљене од акционара, односно да је цео поступак откупа, укључујући и обрачун цене акција, спроведен и окончан у складу са Законом о привредним друштвима“ кажу у овој банци.

Ненад Гујаничић, брокер „Моментум секјуритиза”, наглашава да када је НЛБ договорио куповину државног пакета акција Комерцијалне банке од 83 одсто, било је већ тада извесно да ће у неком моменту покушати да у потпуности консолидује власништво и напусти Београдску берзу.

„Овдашња регулатива је прилично великодушна према већинским власницима којима омогућава да постану сто процентни, то јест једини власници акционарског друштва уколико прескоче праг од 90 одсто власништва. НЛБ је то недавно успео, па је принудно откупио акције од мањинских акционара. Дакле, није то пракса која је реткост на нашем тржишту. Штавише, прилично је учестала јер захваљујући лошем инвестиционом амбијенту наша берза никада није успела да се профилише као место где је компанијама у интересу да на њему постоје“ објашњава Гујаничић.

Он напомиње да је основна улога берзе свуда у свету да фирмама омогући јефтиније финансирање, како оне не би зависиле само од банкарских кредита, већ да могу на берзи да прикупе капитал. Код нас тај механизам никада није заживео.

„Све компаније су дошле на берзу по сили Закона о приватизацији и нису имале корист од берзе, у смислу да се јефтиније финансирају. Са друге стране, имају некакве обавезе, попут кварталног извештавања, скупштине и разних процедура. Многим фирмама то ствара оперативне трошкове или у појединим ситуацијама једноставно неће да се бакћу са малим акционарима“ наводи Гујаничић.

Према његовим речима свуда у свету компаније које се котирају на берзама веома ретко имају већинске власнике који имају огроман удео од 90 или 100 одсто. То су углавном фирме које имају дисперзовану власничку структуру. Наводи пример „Мајкрософта”, у ком Бил Гејтс има неколико процената власништва, упркос увреженом мишљењу да је он већински власник. Гујаничић сматра да само у случају дисперзованог власништва (овај тип власништва се одликује пакетима акција мањим од 20 одсто) берза може да функционише. Нема никаквог смисла да на берзи постоји већински власник који има 95 одсто.

Telekom Srbija u ovoj godini beleži rast prihoda od 17%

Преузмите андроид апликацију.