Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто се будимо током ноћи и како да брзо поново заспимо?

Сви смо то искусили много пута – буђење у три ујутру без икаквог разлога. Док неки људи немају проблема са несаницом након буђења, други могу остатак ноћи провести будни.
Фото: Pixabay/DieterRobbins

Застрашујуће сазнање да ћете морати да устанете за неколико сати погоршава ситуацију. Па зашто се будите ноћу и како можете поново да заспите? Стручњаци кажу да док спавамо пролазимо кроз неколико циклуса од 90 минута. Ови циклуси садрже различите фазе сна. У другом делу улазите у лакши сан.

Много је већа вероватноћа да ћете се пробудити и на најмањи шум, као што је аутомобил који пролази напољу или ваш партнер који се лагано окреће или хрче. Ујутро је мало вероватно да ћете се сетити да сте се пробудили током ноћи.

Али увек постоје они којима није тако лако само се окренути и наставити да спавају.

 Буђење током ноћи обично се дешава око 3 и 4 сата ујутро. Како се тело припрема за јутро, основна телесна температура и хормони будности почињу да расту, а жеља за спавањем се смањује. Додајте мало стреса на све то, и постоји велика шанса да буђење постане потпуно самосвесно стање. Већа вероватноћа да се у сатима пред зору пробудимо и одмах заспимо, пре свега зато што је мрак и нема ко и ништа да нас узнемирава.

Ево неколико савета стручњака за спавање који ће вам помоћи да заспите одмах након буђења и да спавате целу ноћ:
  • избегавајте одлазак у тоалет
  • престаните да проверавате колико је сати
  • не конзумирајте алкохол пре спавања
  • довољно охладите собу у којој спавате
  • смирите свој ум

Smanjite nivo stresa u četiri koraka: Slušajte sebe i naučite da kažete „ne“

Преузмите андроид апликацију.