Luk je hrana koju svi volimo, ali ponekad možemo zaplakati zbog toga, ko ga je seckao zna šta znači suze liti. Ali zašto plačemo kada sečemo luk?
Za to je odgovorno organosumporno jedinjenje (tiokarbonil S-oksidi), hemikalija koja iritira oči i aktivira se kada se luk seče. Sumporna kiselina koja se tada formira nije stabilna i mora se menjati u nešto drugo, a luk ima dve opcije. Prva opcija je da se spontano kondenzuje i postoji organsko sumporno jedinjenje i ono daje luku jak miris i ukus, a to je da se dobije samo jedan organski sumpor. a slično se dešava i kod belog luka.
Druga mogućnost je da na površinu izađe drugi enzim, lakrimatorni faktor, koji je sakriven u ćelijama (LF sintaza). Kako lako isparava, dolazi do oka i izaziva reakciju, odnosno iritaciju.
Ako ne možete da izdržite suze, imate opciju.
Savet je da nosite naočare kako biste zaštitili oči. Takođe koristite oštar nož koji će oštetiti manje ćelija na pramcu i tako sprečiti prevelike količine suza. Ali mnogi pokušavaju da uzgajaju luk koji nema pomenuta jedinjenja i koji bi mogao biti blaži, a do sada se to postizalo ukrštanjem karakternih tipova. Kako su komponente koje izazivaju iritaciju očiju odgovorne za dobro poznati ukus i miris luka, verovatno da bi njihovo smanjenje moglo da uništi sve što volimo kod luka. Ako želite poznati ukus, možda ćete morati malo i da zaplačete.
Trik koji će vas oduševiti: Ubacite beli luk u WC šolju i ostavite da prenoći
Preuzmite android aplikaciju.