Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто неке врсте рибе никако не треба јести често?

Све врсте риба и шкољки садрже трагове живе. Постоје различите врсте риба и морате обратити пажњу када их купујете. Риба је богата омега-3 масним киселинама, витамином Д и селеном.
Фото: Pixabay/27707

Историјски гледано, риба је одувек била део исхране становника плавих зона, где живе 100-годишњаци. Занимљиво је да се у овим крајевима углавном храни биљном храном, са малим количинама животињских протеина, укључујући рибу.

Неке од најздравијих риба за јело су дивљи лосос, сардине, харинга, пастрмка, скуша, инћуни и бакалар. Стручњаци препоручују да једемо око 300 грама рибе или морских плодова недељно.

Све врсте риба и шкољки садрже трагове живе.

Иако у малим количинама неће утицати на ваше здравље, у већим је токсичан. Изложеност метилживи повезана је са одложеним неуролошким развојем, губитком периферног вида, недостатком покретљивости или координације, оштећењем говора и слабошћу мишића, према америчкој агенцији за заштиту животне средине.

Због тога треба избегавати претерану конзумацију рибе са високим садржајем живе, док труднице, дојиље и мала деца у потпуности ограниче њихов унос. Неке од ових врста риба су ајкула, сабљарка, краљевска скуша и туна.

Čiste organizam, jačaju imunitet i regenerišu jetru: 10 čuvara zdravlja

Преузмите андроид апликацију.