Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto ne možemo da odolimo čokoladi?

Ako je mast u tankom površinskom sloju čokolade, u kombinaciji sa pljuvačkom u ustima, to će izazvati jedinstveno zadovoljstvo. Naše ukusne pupoljke prvo zaintrigira mast, a zatim se oslobađa kakao.
Foto: Pixabay/pasja1000

Sa istim zadovoljstvom možemo jesti i crnu čokoladu kao i mlečnu, koja je manje zdrava zbog dodavanja šećera i masti. Ovo je zaključak istraživanja naučnika koji su otkrili tajnu zašto je čokolada tako neodoljiva. To je način na koji se topi u ustima, gde mast igra ključnu ulogu u prvom kontaktu sa jezikom.

Do ovog zaključka su došli nakon što su ispitali svaki korak u jedenju čokolade. Proces jedenja čokolade počinje ‘fazom lizanja’, odnosno kada čokolada prvi put dođe u dodir sa jezikom.

Tada počinje lagani „osećaj čokolade“. Zatim, kada počne da se topi, čvrste čestice kakaoa u čokoladi se oslobađaju, zajedno sa naletom endorfina koji izaziva sreću.

Nije bitno da li čokolada ima pet ili pedeset posto masti. Ako je mast u tankom površinskom sloju čokolade, u kombinaciji sa pljuvačkom u ustima, to će izazvati jedinstveno zadovoljstvo.

Naši pupoljci ukusa su prvo zaintrigirani masnoćom, a zatim se oslobađa kakao, pružajući nam divnu kombinaciju ukusa.

Kakao je, u stvari, važan sastojak koji donosi zdravstvene prednosti.

Bogat je flavonoidima, antioksidansima koji pomažu našem telu da efikasno funkcioniše i štiti ćelije od oštećenja.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, flavonoidi su korisni i u poboljšanju cirkulacije krvi i snižavanju krvnog pritiska, ali i u borbi protiv oštećenja ćelija povezanih sa starenjem.

Da li je crna čokolada zdravija od mlečne?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake