Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто нам се лети више спава?

Лето је и енергија би требало да буде на завидном нивоу, али није. Иако топлији месеци у почетку могу изгледати окрепљујуће, они заправо могу допринети да се многи осећају уморније.
Фото: Pixabay/DieterRobbins

Док многи људи имају додатну енергију током лета, некима врућина ствара проблеме, посебно са спавањем. У ствари, када је напољу вруће, квалитет нашег сна је смањен.

Спавање прати централну телесну температуру, која се увече снижава. Када је још вруће, теже је заспати и остати заспати, па има више ноћних буђења.

И наравно, сва забава на сунцу је дефинитивно исцрпљујућа. Годишње доба и сунце које долази са њим често изазивају потребу за већом количином воде, што на крају може довести до осећаја умора.

Шта да радим?

Хидратација

Прво и најважније, останите хидрирани током дана. Стручњак такође препоручује да ујутру прво попијете око пола литра или две чаше воде како бисте што успешније започели дан. Ово је посебно важно ако је дан веома врућ или ако планирате да проведете дуго времена на сунцу.

Хигијена спавања

Један од најбољих начина за постизање више енергије током дана је квалитетан сан, а то захтева бригу о хигијени сна.  Предлажемо да ваша спаваћа соба буде што хладнија, око 18 степени је оптимална температура за спавање и препоручује се замрачење собе како бисте ублажили свако светло током ноћи. Такође напомиње да треба обратити пажњу на ритам спавања. Доследно време спавања, као и време буђења, важни су ако желите да одржите регулисан циркадијални ритам. 

Додатак за спавање

Уз солидну рутину спавања, можете себи помоћи да одржите висококвалитетан одмор уз добар додатак за спавање, који може побољшати квалитет сна, подржати здрав циркадијални ритам и промовисати равномерно стање опуштања, јер бољи сан заузврат значи више енергије током дан. 

Паметан унос кофеина

Kафа је диуретик. Не желимо да кажем да не можете да уживате у шољици ујутру, али покушајте да не претерујете и свакако смањите унос кофеина до раног поподнева како бисте избегли проблеме са спавањем пре спавања.

Покрет

Покрени своје тело. Иако вежбање може изгледати исцрпљујуће, да бисте добили више енергије, објашњава да вам здрава рутина кретања заправо помаже да боље спавате и смањује умор. Давање приоритета дневној шетњи или краткој пракси јоге је одличан почетак.

Sedam najčešćih snova i njihovo značenje – Šta ako vam se u snu javlja da padate sa velike visine?

Преузмите андроид апликацију.