Не постоји ништа боље од врелог летњег дана освежити кришком лубенице.
С обзиром да се састоји од 92 одсто воде, најбоља је да се расхладите у летњем периоду. Можете je јести свежу, додати у лимунаду, воћну салату или салату са пилетином.
Осим тога, лубеница је изузетно здрава јер је богата антиоксидансима као што су ликопен, бета-каротен и витамин Ц, а истраживања су показала да садржи састојке против рака, побољшава здравље срца и смањује упале и оксидативни стрес. Помаже варење и доприноси здрављу косе и коже, захваљујући витаминима А и Ц који помажу у производњи колагена.
Чување лубенице
Мана лубенице за многе је њена величина. Можда сте се некада нашли у ситуацији да мерите лубеницу у продавници, надајући се да ће вам стати у фрижидер. Шта ако вам кажемо да више не морате да бринете о томе јер држање лубенице у фрижидеру може одузети неке од предности воћа?
Иако охлађене лубенице имају најбољи укус у врелим летњим данима, њихово чување у фрижидеру може смањити њихов садржај хранљивих материја.
Истраживања су показала да лубенице чуване на собној температури дају више хранљивих материја од охлађених или чак свеже убраних.
Током периода од 14 дана, стручњаци су тестирали помало популарне сорте лубенице и чували их на температурама од 21, 12 и 5 степени (70, 55 и 41 степен Фаренхајта).
Истраживање је показало да највећу нутритивну вредност имају они који се чувају на 21 степен. Такође су закључили да лубеница након бербе наставља да производи неке хранљиве материје.
Само хлађење воћа успорава и на крају зауставља тај процес. На температури у фрижидеру могу да почну да се распадају за недељу дана (док је уобичајени рок трајања лубенице 14 до 21 дан).
Ако желите највише хранљивих састојака које лубеница може да обезбеди, чувајте је на собној температури. Ако сте још увек расположени за нешто хладно, можете пробати укусне сладоледе од лубенице.
Evo zašto su svi počeli da sole lubenicu! Probajte sad, zahvalite nam kasnije
Преузмите андроид апликацију.