Iako je kupus sam po sebi veoma zdrava i hranljiva namirnica, proces kiseljenja ga čini još jačim saveznikom u zaštiti našeg organizma od raznih zdravstvenih problema.
Prilikom kiseljenja zelje ispušta tečnost, a ovo zapušteno blago u narodu je poznato kao rasol. Ima onih koji su odavno upoznati sa blagodetima ove tečnosti, a mi ćemo vas još jednom podsetiti zašto bi trebalo da je uvrstite u svoj jelovnik.
Jačanje imuniteta
Rasol se preporučuje tokom hladnijih meseci. Jesen i zima sa sobom donose razne bakterije i viruse koji izazivaju zdravstvene tegobe, a rasol je puna supstanci koje jačaju naš imunitet. Vitamin C, vitamin B, kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink samo su deo bogatstva skrivenog u ovoj tečnosti.
Regulisanje varenja
Da li imate problema sa zatvorom? Čaša rasola će ih rešiti. Dobre bakterije koje se stvaraju u rasolu tokom fermentacije donose ravnotežu crevnoj flori i održavaju je zdravom.
Olakšan gubitak težine
So je niskokalorična namirnica, a istovremeno sadrži mnogo vlakana i vitamina i deluje kao probiotik, zbog čega je odličan dodatak ishrani. Dovoljno je zasitno da zameni jednu užinu i efikasno smanjuje nezdrave masti.
Ublažavanje mamurluka
Ako ste slučajno popili previše džina i tonika sa prijateljima, sve neželjene efekte zabavnog noćnog izlaska ublažićete slanom vodom. Brzo će nadoknaditi izgubljene elektrolite i pomoći u hidrataciji tela.
Jačanje kostiju
Vitamin K2 igra važnu ulogu u zdravlju naših kostiju. Aktivira proteine koji pomažu u apsorpciji kalcijuma, esencijalnog minerala koji hrani kosti. Vitamin K2 se nalazi u rasolu i kiselom kupusu.
Kada je zapravo vreme za drugu šoljicu kafe? Stručnjaci upozoravaju
Preuzmite android aplikaciju.