Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је здраво попити чашу расола?

Иако је купус сам по себи веома здрава и хранљива намирница, процес кисељења га чини још јачим савезником у заштити нашег организма од разних здравствених проблема.
Фото: Pixabay/krzys16

Приликом кисељења зеље испушта течност, а ово запуштено благо у народу је познато као расол. Има оних који су одавно упознати са благодетима ове течности, а ми ћемо вас још једном подсетити зашто би требало да је уврстите у свој јеловник.

Јачање имунитета

Расол се препоручује током хладнијих месеци. Јесен и зима са собом доносе разне бактерије и вирусе који изазивају здравствене тегобе, а расол је пуна супстанци које јачају наш имунитет. Витамин Ц, витамин Б, калцијум, магнезијум, гвожђе и цинк само су део богатства скривеног у овој течности.

Регулисање варења

Да ли имате проблема са затвором? Чаша расола ће их решити. Добре бактерије које се стварају у расолу током ферментације доносе равнотежу цревној флори и одржавају је здравом.

Олакшан губитак тежине

Со је нискокалорична намирница, а истовремено садржи много влакана и витамина и делује као пробиотик, због чега је одличан додатак исхрани. Довољно је заситно да замени једну ужину и ефикасно смањује нездраве масти.

Ублажавање мамурлука

Ако сте случајно попили превише џина и тоника са пријатељима, све нежељене ефекте забавног ноћног изласка ублажићете сланом водом. Брзо ће надокнадити изгубљене електролите и помоћи у хидратацији тела.

Јачање костију

Витамин К2 игра важну улогу у здрављу наших костију. Активира протеине који помажу у апсорпцији калцијума, есенцијалног минерала који храни кости. Витамин К2 се налази у расолу и киселом купусу.

Kada je zapravo vreme za drugu šoljicu kafe? Stručnjaci upozoravaju

Преузмите андроид апликацију.