Почетна > Србија
Србија

Зашто је важна енергетска ефикасност?

Резултат повећане ефикасности је свакако значајна уштеда у финансијском смислу, али није занемарљив ни директан утицај на очување животне средине.
Фото: Pixabay/ColiN00B

Енергетска ефикасност подразумева низ мера које се предузимају у циљу смањења потрошње енергије, а које при томе не нарушавају услове живота и рада. Неоправдано се овај појам користи у контексту штедње енергије која доводи до смањења квалитета живота.

Појам енегертске ефикасности подразумева употребу енергије без одрицања, а да бисмо ово остварили морамо применити одређене техничке мере или, што је још битније, променити своје понашање у вези са потрошњом енергије.

Техничке мере подразумевају да при куповини електричних уређаја за домаћинство обавезно обратимо пажњу на енергетски разред. То је у старту можда мало скупље, али на дуже стазе је веома исплативо.

Увек када помислимо на штедњу, прва асоцијација је одрицање, а уопште не мора да буде тако.

Ефикасна употреба енергије води ка повећању квалитета живота и ка енергетској безбедности. Резултат повећане ефикасности је свакако значајна уштеда у финансијском смислу, али није занемарљив ни директан утицај на очување животне средине.

Према подацима којима располаже Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, 90% домаћинстава у Србији није изграђено у складу са стандардима из области енергетске ефикасности.

За овакво стање постоји више разлога. Није се водило много рачуна о потрошњи електричне енергије, а и закон је био такав да нико није контролисао инвеститоре. Стога и не чуди што су многе зграде рађене без термоизолације. Сва та немарност много кошта, ако се зна да такве зграде троше 4 пута више енергије у односу на изоловане зграде.

Фото: Pixabay/OpenClipart-Vectors

У развијеним државама бити „енергетски ефикасан“ постало је модел понашања.

Ако будемо рационалније трошили енергију сачуваћемо природне ресурсе за будуће генерације.

Уколико обичне сијалице заменимо штедљивим и уколико гасимо светло у просторијама у којима не боравимо, повећаћемо енергетску ефикасност и доприносимо кућном буџету.

Приликом спремања хране, посуду обавезно поклопити, како би се топлота задржала у њој, јер се на тај начин штеди и до 20% енергије.

Редовно чишћење каменца из бојлера доприноси његовој ефикасности и великој уштеди енергије.

Пуњаче од телефона, лаптопа или апарата искључите из струје, јер они троше струју и када су апарати напуњени.

Ово су само неке од идеја помоћу којих се може дати допринос у очувању електричне енергије и смањењу трошкова, а има их много више. Понекад су и мали кораци довољни како би и нама и будућим нараштајима обезбедили сигурнију будућност, али и смањили негативан утицај на животну средину.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.