Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто је јод важан за очи? Симптоми који не указују само на тегобе ока

Оно што једемо може имати значајан утицај на оно што видимо. Према процени експерата са Harvard Medical School,, одређени витамини и минерали у храни могу имати улогу у превенцији два најчешћа проблема са видом – катаракте или очне мрене и макуларне дегенерације, стања које узрокује слепило.
Фото: Pexels/Jan Krnc

Бол у очима, свраб, суве очи, неподношење сочива, запаљење и отицање ока и околних ткива, закрвављен изглед очију, двострука слика (диплопија), оштећен вид су симптоми који не указују само на тегобе ока, већ могу указивати и на многе друге здравствене проблеме у организму.

Аутоимуне болести очију се често доводе у везу са болестима штитне жлезде.

Штитна жлезда је мала жлезда у облику лептира која се налази ниско на предњем делу врата и одговорна је за регулисање метаболизма у телу. Штитна жлезда производи хормоне Т3 тријодтиронин и Т4 тироксин.

Јод је основни градивни елемент хормона штитне жлезде и утиче на већину метаболичких процеса у организму. Неопходан је за нормалан раст и развој свих ћелија и ткива.

Када нема довољно јода на располагању,не производи се довољно хормона штитне жезде и читав организам не функционише. Људско тело не може складиштити јод, па је стога неопходно да се свакодневно уноси.

Најбољи извори јода су алге и морска риба.

Mnoge žene tvrde da im je ovo važnije od dečka

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке