Без обзира да ли више волите умерени или више печени тост, смрзнуте векне или свеже печене, структура хлеба је различита у свим опцијама, као и утицај који може да има на здравље.
Тостирање хлеба је већ редовна појава у домаћинствима широм света, али колико нас заправо размишља о томе зашто то радимо?
За многе особе тостирање хлеба је најбољи начин да на врућ тост хлеб ставе маслац.
Друге особе једу тостиран хлеб зато што воле његову хрскаву текстуру. Било како било, постоје неке користи од тога што тостирамо хлеб. За почетак важно је да схватимо да тостиран хлеб има другачију нутритивну вредност.
Али зашто је добро јести тостиран хлеб?
Против дијареје:
Тост је одличан избор намирнице за оне који пате од дијареје. Поред тоста, код особа са дијарејом препоручују се и банане, пиринач и јабуке. С друге стране, није најбоља идеја користити тост код особа са хроничном опстипацијом.
Пружа енергију:
Једна од предности препеченог хлеба је да садржи скроб без високог гликемијског индекса. Због тога многи људи га једу на почетку дана, а скроб вам помаже да се пробудите и добијете енергију која вам је потребна за све активности током дана.
Против мучнине и повраћања:
Познато је да тост хлеб умирује желудац, па уколико немате неки стомачни вирус, можете тостирати хлеб преливен млеком уз додатак маслаца. Овакав „премаз“ на тосту ублажава киселину у желуцу и умирује стомак. Код грипе и неког стомачног вируса млеко и производе од млека не треба конзумирати.
Какав хлеб је добар за тостирање?
Када користите хлеб за тост, прва асоцијација је бели сечени тост хлеб. Тај одмах заборавите. Сваки бели хлеб је од рафинисаног брашна тип 500 па као такав нема храњиву вредност. Много здравија опција је узети неки црни интегрални хлеб, дакле хлеб од целог зрна или од више житарица. Ако не можете у продавници да нађете прави хлеб, можда није лоша идеја да га и сами испечете.
За ту сврху можете користити кућне пекаре за хлеб, које можете купити у било којој озбиљнијој продавници техничке робе. Користите свеж квасац, воду, неко здраво брашно или комбинацију уз додатак семенки, на пример сунцокрета, семена бундеве, сусама, лана.
Тостирањем хлеб постаје укуснији и здравији. Једини недостатак је у томе што тостер кошта, као и струја која се користи за његов рад.
Преузмите андроид апликацију.