Хладни месеци не утичу само на промену гардеробе, већ утичу и на ваше тело у целини. Зима драстично мења ваше преференције у храни, метаболизам и ниво енергије.
Можда ћете осетити жељу да прескочите боравак напољу у корист јела или пијења топлог напитка. Не постоји богата понуда сезонског свежег воћа и поврћа на коју смо навикли у другим периодима године, па треба да искористите оно што се нуди. Вруће супе су одличан избор за јело, могу да вас засити и освеже, а ево како да буду укусне и здраве.
Доласком хладнијег времена исхрана постаје сиромашнија витаминима и минералима.
Како комбиновати намирнице у супама да бисте добили највише од минерала и витамина? Које комбинације хране су најбоље? Супа је одувек била синоним за јело које лечи, а зими својом топлином посебно теши душу и тело. Традиционалне супе од меса и поврћа садрже доста витамина и минерала, а на њихов квалитет утичу састојци од којих се супа прави.
За што квалитетнију супу потребно је бирати квалитетне, свеже, сезонске намирнице, јер оне имају највећи удео хранљивих материја.
Чорбу је потребно кувати дуже и на мањој ватри да би се сачували витамини и минерали. У бистру супу у којој су растворени витамини, минерали и фитокемикалије увек је добро додати кувано поврће како би се повећао унос дијететских влакана и комади меса или рибе као извора протеина.
Пожељно је у супе додати зачине (бибер, першун, босиљак, ђумбир, куркума) како би се повећало њихово благотворно дејство.
Препоручује се избегавање додавања мешавина зачина због високог садржаја соли и појачивача укуса.
У супи нема најбоље комбинације састојака, али је свакако препоручљиво користити што више врста поврћа како бисте добили што шири спектар витамина и биолошки активних компоненти.
Које су предности супе од меса и поврћа?
Свим месним и рибљим чорбама заједничко је то што доприносе укупном дневном уносу протеина, минерала (цинк, гвожђе, калцијум, магнезијум) и других електролита. Пилећа и ћурећа супа традиционално се сматрају леком за прехладу, запушен нос и кашаљ, а њихово противупално дејство је научно доказано.
Домаћа пилећа супа са пиринчем
Коштане супе су посебно богате колагеном и минералима као што су гвожђе, цинк, магнезијум, калцијум и као такве позитивно утичу на здравље костију, мишића, зглобова, коже и дигестивног система.
Храна која садржи највише колагена и како природно стимулисати производњу колагена
Супе од поврћа су богат извор витамина, дијететских влакана и фитокемикалија, пре свега биљних пигмената са антиинфламаторним и антиоксидативним дејством. На пример, супа од бундеве је наранџаста због пигмента бета каротена који има заштитни ефекат на здравље очију и коже, супа од парадајза је извор снажног антиоксиданса ликопена, а супа од цвекле је богат извор гвожђа. У супе од поврћа пре сервирања је пожељно додати маслиново уље или суве печене семенке како би се обогатиле добрим мастима.
Kako da pravilno čuvate domaće keksiće da bi duže ostali sveži?
Преузмите андроид апликацију.