Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто Данци воле свој посао?

Када питате људе о послу, већина ће рећи да су под константним стресом који је последица њихових задатака и атмосфером на радном месту. Са друге стране, ако питате Данце да ли су задовољни послом, већина ће потврдно одговорити. Зашто је то тако?

Сам посао, радна атмосфера, прилике које им пружа посао представљају задовољство Данцима када одлазе на своје радно мести.

Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

А шта су још „извори“ среће Данцима на радном месту?

Пре свега, може се рећи да им извор среће на послу представља разумно радно време. Они нису поборници прековременог рада, јер сматрају да остајање дуже на послу негативно утиче на запослене али и на послодавце.

Као прилог чињеници да су Данци много задовољнији својим послом говори податак да они раде чак 250 сати мање на годишњем нивоу у односу на Американце, који раде 1.790 сати годишње.

Американци на свој прековремени рад гледају као доказ преданости, а са друге стране Данци гледају на то као доказ неефикасности и недовољним знањем обављања посла.

Следећи разлог среће на послу Данци објашњавају тиме што је шеф одговоран, али није „главни“. Шеф је вођа, први међу једнакима. Док у већини земаља, шеф се гледа као једини ауторитет, са јасном хијерархијском поделом.

Фото: Pexels/Fox

Већа аутономија, честа учествовања у доношењу одлука карактеришу пословно окружење у Данској. Сваки запослен је у одређеној мери одговоран, али и дата му је могућност да одлучује о одређеним корацима пословања. Предлози, сугестије за унапређење пословења су добродошли такође.

Како су Данци још у 19. веку схватили да се образовање не завршава дипломирањем, стално усавршавање, едукације, семинари су обавезни током читавог радног века.

Дисциплина њиховог начина живота се између осталог одражава и на обављање посла, те нећете видети да зарад свог постигнућа “ подмећу ноге“ колеги на којег гледају као конкуренцију.

Godine dece su bitne kad se roditelji razvode; pomoć psihologa je preko potrebna

Преузмите андроид апликацију.