Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Заштитите своје биљке од хладноће и мраза помоћу ових савета

Неке биљке које узгајамо у својим баштама могу се лако оштетити мразом или им је потребно склониште за зиму, посебно ако су младе биљке.  С обзиром на то да су ниске температуре пред вратима, стручњаци упозоравају све љубитеље биља да треба да ураде припреме у башти.
Фото: Pixabay/lisa870

Ово укључује заштиту вртова, укључујући биљке, од мраза. Постоји неколико начина да се заштити башта, укључујући заливање и остављање опалог јесењег лишћа, а неке биљке на отвореном чак треба унети у заклон и оставити их даље од радијатора и промаје.

Ово су четири начина за заштиту биљака од мраза.
Оставите опало лишће

Сви имамо тенденцију да уклањају опало лишће из дворишта јер то није увек најатрактивнији изглед баште, међутим, опало лишће је одличан топлотни изолатор и штити земљиште од смрзавања. Ово је одличан изговор за ‘пролећно чишћење’ након што се време загреје и уклоните лишће након што више није потребно. Животиње такође воле снопове лишћа јер их могу користити за гнежђење.

Очистите снег

Ако пада снег, важно је да га уклоните са већих биљака које су довољно велике да сакупе снег на листовима. Када се скупи на лишћу, овај дебели слој снега ће извршити велики притисак на структуру биљке и може довести до оштећења грана. Обавезно лагано протресите лишће ових биљака да бисте уклонили нагомилани снег јер ће то смањити укупну тежину коју велике снежне падавине могу да створе.

Заливање

Иако је то „необичан“ трик, стручњаци кажу да додавање воде када знате да је мраз неминован може помоћи у заштити биљака. То је зато што ће влажно земљиште задржати више топлоте него суво, па је од виталног значаја када је мраз на путу. Запамтите да је прекомерно заливање једнако лоше као и недовољно заливање.

Користите средства за заштиту биља

Покривање нежних баштенских биљака увече помоћи ће им да задрже топлоту и заштити их од смрзавања док температуре падају преко ноћи. Уклоните покриваче током дана да бисте биљке изложили сунчевој светлости, иначе ће се нежне биљке угушити. Чувајте тегле унутра ради заштите ако сматрате да је потребно. Ови баштенски професионалци такође напомињу да би требало да размотре како могу да помогну животињама које уђу у башту, укључујући јежеве и птице. На пример, јежевима је потребно довољно масти да преживе период хибернације. Хибернирају између новембра и марта и могу се хранити готово свиме осим млеком и хлебом. Није неуобичајено да се пробуде током хибернације јер ће им можда требати брзи нутритивни опоравак да би преживели остатак сезоне. Али, пошто нема довољно извора хране и има ограничено време за исхрану на хладноћи пре повратка у одабрано станиште, мисија проналажења хране за њих би могла бити немогућа мисија, па им оставите храну у башти. И птице и у зимским месецима ослањају на хранилице.

Da li se proklijali krompir može i treba jesti?

Преузмите андроид апликацију.