Почетна > Србија
Србија

Заштита потрошача приоритет у даљем развоју е-трговине

Електронска трговина у Србији бележи двоцифрен раст на месечном нивоу и зато треба више пажње посветити заштити потрошача, речено је данас у Привредној комори Србије на обуци о аспектима електронске трговине и заштити потрошача у процесу придруживања ЕУ.
трговине
Фото: Pexels/Pixabay

Обука је одржана у оквиру Твининг пројекта који реализује Министарство трговине, туризма и телекомуникација уз подршку ПКС.

Пандемија је убрзала развој електронске трговине када су компаније из нужде почеле да користе и онлајн продају, рекао је секретар Удружења за трговину у ПКС Жарко Малиновић.

„Електронска трговина у Србији добија на све већем значају, овај вид пословања бележи двоцифрен раст на месечном нивоу и зато је важно да се све више пажње посвети аспекту заштите потрошача у овој области“, навео је Малиновић.

Каже да постоји велики број нејасноћа када је реч о потрошачким правима у трговини, као и да је обука управо намењена бољем разумевању позиције потрошача у електронској трговини.

Амбасадор Пољске у Србији Рафал Павел Перл рекао је да Пољска има богата искуства у електронској трговини.

„Тржиште електронске трговине је у експанзији и очекује са да са садашњих 21 милијарду евра достигне раст од 35 милијарди евра вредности“, рекао је Перл.

Додао је да више од 50.000 компанија у Пољској искључиво послује онлајн, што је значајан број компанија.

„Имамо добра искуства, посебно у области права потрошача и спремни смо да их пренесемо“, истакао је Павел.

Помоћник министра трговине Вишња Ракић рекла је да заштита потрошача постаје све значајнији сегмент у електронској трговини, као и да електронска трговина као област захтева системска решења која ће укључити све заинтересоване стране: цивилно друштво, локалне самоуправе, удружења за заштиту потрошача и компаније.

Она је додала да је велики корак направљен усвајањем Закона о заштити потрошача 2021. године који пружа основу за даље унапређење функционисања електронске трговине у Србији.

„Једнако су важна искуства земаља у свету и у окружењу, а то ће омогућити Твининг пројекат ЕУ који се спроводи од јуна 2021. године и има за циљ да даље унапреди област заштите потрошача у областима које су последњих година доживе велику експанзију“, саопштила је ПКС.

Zelena agenda ključna za energetsku stabilnost i bezbednost

Преузмите андроид апликацију.