Почетна > Србија
Србија

Запад намеће решења, Русија поштује Устав БиХ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да западне силе теже да намећу своја решења, док Русија жели да се поштује Устав и договор три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Додик је након што је током недеље у Москви разговарао са руским председником Владимиром Путином, истакао да „за Путина никаква врста интервенционизма са запада није прихватљива“.

„Кад сам му објашњавао за војску, индиректне порезе, за СИПА, он ме питао како то Устав каже. Кад сам му то објаснио да је то уставно право наше, он је рекао да је то наше право“, објаснио је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик тврди да Запад за одређене кредите тражи и политичке уступке, што, како каже, није случај са Кином.

Додаје да је и Русија спремна да без условљавања инвестира у Републици Српској и подсећа да је током посете тој земљи са Гаспромом договорена изградња аутономног система снабдевања гасом Републике Српске и две гасне електране за производњу струје.

„И то је нешто што је важно за нас и та укупна инвестиција по првим показатељима могла би да износи више од милијарду евра. То треба да се испланира. Ми смо предвидели рокове и потпуно сам уверен да ће идуће године бити почетак и реализација тог пројекта“, рекао је Додик.

Нагласио је да је то резултат директне комуникације с председником Русије и најважнијим представницима те земље.

Сматра да западне земље имају другачију праксу слања изасланика и уцена у циљу економије.

„Да је Република Српска пристајала на то, између осталог, сада би имала приватизовану електропривреду и скупљу електричну енергију“, поручио је Додик.

Veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa Putinom

Преузмите андроид апликацију.