Почетна > Србија
Србија

Залажем се за интегирет Србије, као Запад за интегритет Украјине

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да се ништа више нити мање залаже за територијални интегритет Србије по питању Косова, колико се западни представници залажу за територијални интегритет Украјине.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је рекао да су код западих представника посталне омиљене речи – територијални интегритет, додајући да и он само понавља оно што они говоре.

Председник је то рекао на питање новинара шта преостаје Србији као аргумент да наставити преговоре Београда и Приштине када се чује да је услов за чланство у ЕУ признање Косова.

„Сва жестина са којом се залажу за територијални интегритет Украјине и ја чак и не са толиком жестином, већ много тишим гласом, али са једнаком одлучношћу, залажем се за територијални интегритет Србије – и ништа више и ништа мање од тога“, навео је Вучић.

Каже да смо први пут од Олафа Шолца чули то да се тражи признање Косова, пошто у званичном европском преговарачком оквиру тога нема, већ само стоји – пуна нормализација Београда и Приштине, али се нигде не не говори о међусобном признању.

„Наше је да покусасвамо да преговарамо о стварима које су нормалне. Немамо никакав проблем да преговарамо о несталим особама, рекли смо да нам покажу где мисле да постоји неко сахрањен од Албанаца, али ми то исто тражимо и за Србе, да нам омогуће да претражимо локације за које сумњамо да су закопани Срби. Спремни смо да потпишемо споразум о несталима, знамо да морамо да живимо једни поред других“, рекао је Вучић.

Он је указао да што се тиче задирања у статус државности и територијалног интегритета Србија поштује међународно право, на које се цео свет позива.

Каже да ће бити занимљиво на самиту ЕУ- Западни Балкан 23. јуна, јер ће тада бити донете важне одлуке за Украјину, Молдавију, Грузију, ЗБ и да нико не зна по први пут шта ће се десити.

Вучић очекује да ће Украјина добити статус кандидата уз похвале, али да то треба да буде потврђено на међувладиној конференцији.

„Јер ту има много проблема, слично са Молдавијом. Што се тиче ЗБ, нисам сигуран да ће успети да сломе Бгарску што се тиче Северне Макеодније и Албаније, иако су заслужиле ту одлуку. Очекујем и данас жестоке критике на рачун Србије и КиМ и неувођења ресткривних мера протв Русије“, рекао је Вучић.

Оцењује и да то све није наивно и да је неозбиљно да се потцењују резолуције Европског парламента, Европског савета или Европске комисије.

„Али, шта друго да учинимо, да признамо Косово“, упитао је Вучић.

Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara

Преузмите андроид апликацију.