Почетна > Свет
Свет

Захтев Украјине да убрзано ступи у НАТО изненадио Бајденову администрацију

У Вашингтону већ дуго постоје сукобљени ставови о чланству Украјине у Северноатлантској алијанси.
украјине
Фото: Танјуг/AP/Patrick Semansky

Изјава украјинског председника Владимир Зеленског, која је уследила недуго пошто је Русија анектирала четири њене територије, да ће Кијев поднети захтев за убрзано приступање НАТО, изненадила је администрацију америчког председника Џозефа Бајдена, пише лист „Политико“, који се позива на неименоване изворе.

„Објава да Украјина жели по убрзаном поступку да ступи у НАТО изненадила је Бајденову администрацију“, наводе извори.

Како наводе, у Вашингтону већ дуго постоје сукобљени ставови о чланству Украјине у Северноатлантској алијанси, поред осталог и због неопходности да амерички војници учествују у заштити било које чланице НАТО која је нападнута.

„Украјина је тежила таквим гаранцијама безбедности, док су многи у САД били забринути због могућности рата с Русијом“, наводи лист.

Председник Урајине у петак је изјавио да је Кијев, као одговор на уједињење ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области с Русијом, поднео захтев за убрзани пријем у НАТО.

Многе присталице бившег председника САД Доналда Трампа раније су покушале да убеде Украјину да одустане од жеље да се уђе у НАТО.

Многи амерички политичари и представници Беле куће реаговали су на објаву Зеленског.

Помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливен изјавио је да сада није време за пријем Украјине у НАТО, док је председница Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси избегла одговор „Политика“ на питање да ли САД подржавају чланство Украјине у Северноатлантској алијанси.

Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO?

Преузмите андроид апликацију.