Почетна > Свет
Свет

Није тренутак за пријем Украјине у НАТО?

Захтев Украјине за пријем у НАТО требало би процедурално размотрити у неко друго време, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен, преноси Јуроњуз (Euronews).
нато
Фото: WikimedinaCommons/Carol M. Highsmith

„По нашем мишљењу, сада је најбољи начин да се Украјина подржи кроз практичну подршку ‘на терену’, а процес у Бриселу би требало да се предузме у друго време“, рекао је Саливен новинарима у Белој кући, пренео је ТАСС.

Украјина је у петак званично поднела захтев за улазак у НАТО као војни партнер, што се поклопило са церемонијом у Москви на којој је руски председник Владимир Путин потписао документа о присаједињењу самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, Херсонске и Запорошке области Русији.

„Америка је у потпуности спремна са нашим савезницима из НАТО-а да брани сваки педаљ територије НАТО-а. Сваки педаљ „, рекао је амерички председник Бајден у изјави у петак у Вашингтону, уз напомену да би ову поруку Москва требала дословно да схвати.

Ако би захтев Кијева за чланство био прихваћен, снаге које су у НАТО савезу би формално биле увучене у рат у Украјини, и биле директно супротстављене руској војсци, што би потенцијално довело до ескалације сукоба, напомиње Јуроњуз.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је у петак да, иако подржава право Украјине да приступи Северноатланском савезу, свих 30 чланица треба да постигне консензус о томе.

Раније је председник Украјине Володимир Зеленски изјавио да је Украјина, као одговор на руску анексију дела њене територије поднела формални захтев за убрзани пријем у НАТО.

Zahtev za prijem u NATO – poziv na sukob najvećih sila

Преузмите андроид апликацију.