Početna > Svet
Svet

Zaharova: Formira se antikineska alijansa zapadnih država

Mobilizacija zapadnih država protiv Kine primer je da se međunarodno pravo zamenjuje svetskim poretkom, zasnovanim na pravilima, ocenila je predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Foto: PrtSc/SputnikSrbija/YouTube

Zaharova je podsetila na izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, iz intervjua ,,Njujork tajmsa“ o tome da se Vašington i Pariz slažu da se Kini ne sme dozvoliti da igra dominantnu ulogu u svetu.

„Fraza, nije samo arogantna, već odražava suštinu zapadnih manevara. Nakon čitanja članaka zapadnih medija na kraju sastanka „grupe sedam“ početkom juna u Britaniji, stvara se snažan utisak da je on imao antikinesku konotaciju. Lajtmotiv je jedan: sastanak u Karbis beju je bio prvi korak u formiranju antikineske alijanse zapadnih demokratija“, napisala je Zaharova na društvenoj mreži Telegram.

Ona je primetila da je to još jedan primer zamene međunarodnog prava svetskim poretkom, zasnovanim na pravilima, preneo je Sputnjik.

,,U međunarodnom pravu ne postoje tačke po kojima se mogu formirati neutemeljene zavere protiv država, koristeći pritisak, pretnje i sankcije. Ali u ,,pravilima“ Zapada to postoji. Oni pokušavaju da prošire svoje nove temelje na ceo svet“, naglasila je ona.

Uskoro posle samita objavljeni su senzacionalni detalji američko-japanske vojne saradnje, podsetila je portparolka.

,,Ispada da je politika suprotstavljanja Zapada Kini počela još sredinom prošle decenije (što se dobro skrivalo). Bivši zamenik ministra odbrane Japana T. Kuroe priznao je u intervjuu ,,Asahi“ da su Tokio i Vašington specijalno revidirali programski dokument – ,,Vodeći principi japansko-američke vojne saradnje“ – za slučaj ,,raketne provokacije Narodne republike“ i potencijalnog kontranapada na Kinu, navela je ona.

I nakon toga, ko može da tvrdi da se radi o miroljubivo-odbrambenom karakteru sistema američkog sistema raketne odbrane THAAD?“, upitala se Zaharova.

Pored toga, po njenim rečima, vojno-političke mere se potkrepljuju ekonomskim merama.

,,Vrednosti koje zapad toliko štiti postaju pravi liberalni totalitarizam. Mogu li oni uopšte mirno da žive i deset godina, a da ne nazovu neke države neprijateljem i protivnikom?“, postavila je portparolka MIP Rusije retoričko pitanje.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.