Почетна > Свет
Свет

Захарова: Формира се антикинеска алијанса западних држава

Мобилизација западних држава против Кине пример је да се међународно право замењује светским поретком, заснованим на правилима, оценила је представница руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Фото: PrtSc/SputnikSrbija/YouTube

Захарова је подсетила на изјаву државног секретара САД Ентонија Блинкена, из интервјуа ,,Њујорк тајмса“ о томе да се Вашингтон и Париз слажу да се Кини не сме дозволити да игра доминантну улогу у свету.

„Фраза, није само арогантна, већ одражава суштину западних маневара. Након читања чланака западних медија на крају састанка „групе седам“ почетком јуна у Британији, ствара се снажан утисак да је он имао антикинеску конотацију. Лајтмотив је један: састанак у Карбис беју је био први корак у формирању антикинеске алијансе западних демократија“, написала је Захарова на друштвеној мрежи Телеграм.

Она је приметила да је то још један пример замене међународног права светским поретком, заснованим на правилима, пренео је Спутњик.

,,У међународном праву не постоје тачке по којима се могу формирати неутемељене завере против држава, користећи притисак, претње и санкције. Али у ,,правилима“ Запада то постоји. Они покушавају да прошире своје нове темеље на цео свет“, нагласила је она.

Ускоро после самита објављени су сензационални детаљи америчко-јапанске војне сарадње, подсетила је портпаролка.

,,Испада да је политика супротстављања Запада Кини почела још средином прошле деценије (што се добро скривало). Бивши заменик министра одбране Јапана Т. Курое признао је у интервјуу ,,Асахи“ да су Токио и Вашингтон специјално ревидирали програмски документ – ,,Водећи принципи јапанско-америчке војне сарадње“ – за случај ,,ракетне провокације Народне републике“ и потенцијалног контранапада на Кину, навела је она.

И након тога, ко може да тврди да се ради о мирољубиво-одбрамбеном карактеру система америчког система ракетне одбране ТХААД?“, упитала се Захарова.

Поред тога, по њеним речима, војно-политичке мере се поткрепљују економским мерама.

,,Вредности које запад толико штити постају прави либерални тоталитаризам. Могу ли они уопште мирно да живе и десет година, а да не назову неке државе непријатељем и противником?“, поставила је портпаролка МИП Русије реторичко питање.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.