Temperature su sve niže a to nas navodi da tražimo način da se zagrejemo. Učinite vaše veče još interesantnijim i ušuškanijim uz interesantne recepte za kuvano vino – napitak koji će vas sigurno ugrejati i podići vaše raspoloženje.
Kuvano vino egzotičnog ukusa
Sastojci:
1 limun
5 karanfilića
50 g cimeta
1 muskatni oraščić
3 lista lovora
200 g šećera
2 flaše crnog vina
Priprema:
Zagrejte ringlu a zatim na nju stavite lonac sa sokom od limuna kom ćete postepeno dodavati šećer i narendanu koru limuna. Uz neprekidno mešanje kuvajte ovu smesu. Nakon par minuta dodajte tri lovorova lista, muskatni oraščić, karanfilić i cimet. Dodajte u smesu u loncu vina toliko da pokrije sve sastojke koji se već nalaze u njemu.
Kuvajte smesu na tihoj vatri dok ne dobije teksturu gustog sirupa. Da bi sastojci dobili ovu gustinu neophodno je da dosegnu tačku ključanja i da se krčkaju još pet minuta. Kada se stvori sirup dodajte mu ostatak vina. Nakon ovog koraka ostavite lonac na vatri još četiri do pet minuta. Ostavite tečnost da se prohladi a zatim je sipajte u čaše i uživajte u toplom, ukusnom napitku.
Kuvano vino sa komadićima voća
Namirnice:
1 flaša crvenog vina
300 ml soka od pomorandže
1 kruška
1 jabuka
1 čaša ruma
Priprema:
U dublji lonac sipajte vino i sok od pomorandže, dobro promešajte a zatim na laganoj vatri zagrejte tečnost postepeno. Dok se napitak greje isecite na sitne komade jabuku i krušku i dodajte ih u tečnost.
Kuvajte na tihoj vatri do ključanja a zatim nastavite strpljivo da mešate tokom narednih pet do osam minuta. Ukolonite lonac sa vatre i dodajte rum.
Kada se napitak prohladi uz pomoć cediljke sipajte napitak u čaše za vino ili šolje. Uz ovaj napitak možete posužiti i sveže jabuke i kruške, ukoliko ste ljubitelj mešanja različitih ukusa i tekstura.
Kuvano vino sa čokoladom
Namirnice:
1 flaša crvenog vina intenzivnije arome
100 g crne čokolade
2 kašike meda
Priprema:
Ukoliko ste ljubitelj čokolade ovo je napitak kom ćete teško odoleti. Na tihoj vatri zagrejte vino i dodajte dve kašike meda.
Laginm pokretima mešajte tečnost a kada provri u nju dodajte prethodno izlomljenu crnu čokoladu. Kuvajte napitak na tihoj vatri sve do se čokolada ne otopi i sjedini sa vinom i medom. Uklonite lonac sa vruće ringle i ostavite napitak da se prohladi oko pet minuta a zatim ga sipajte u providne šolje.
Kuvano vino sa biberom i cimetom
Namirnice:
1 flaša crvenog vina
1 šolja vode
10 g bibera
30 g cimeta
100 g šećera
Priprema:
Rastopite 100 gr šećera u loncu na tihoj vatri uz jednu šolju vode, a zatim dodajte cimet i biber. Energičnim pokretima promešajte smesu i dodajte vino postepeno.
Nastavite da mešate napitak sve dok ne dođe do ključanja a zatim ugasite ringlu. Kuvano vino u kombinaciji sa začinima poput cimeta i bibera je idealan napitak za prevenciju od prehlade, ali pomože i kod kašlja. Kada se napitak prohladi poslužite ga u šolji ili čaši za vino koju ćete dekorisati kriškom pomorandže.
Preuzmite android aplikaciju.