Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зачине које не користимо толико често, а веома су здрави

Упознајте здравствене предности и укусе коријандера, куркуме и гарам масале.
Фото: Pixabay/monicore

Зачини дају јелима своју личност, јединствен укус и мирис и маме нас на више.

Осим тога, богати су антиоксидансима, што значи да нас штите од болести.

Ако су вам босиљак, рузмарин и оригано већ изашли на уши, пробајте ове зачине који дају посебну арому јелима, али и гарантују здравље. 

Коријандер

Кажу да без коријандера не би било Индије, што посебно истиче њено место у кухињи тог времена. Коријандер у праху и житарицама зачињавају јела од поврћа и меса, а благ, препечен и готово лимунаст укус чини јела посебним. „Лековита својства коријандера делују на стомачне и друге проблеме са варењем, ублажава грчеве и надимање, побољшава апетит и циркулацију. Зелени коријандер у облику креме користи се за ублажавање болова у подручјима захваћеним хемороидима“, објаснио је Ратан Чаудхари, власник индијског ресторана Махарадја у својој колумни Богатство индијских зачина у ординацији. 

Гарам Масала

Гарам масала је мешавина индијских зачина, а на језику Хину назив значи љута мешавина. Даје јелу мало слаткоће и мало више зачина. Може се користити самостално или у комбинацији са другим зачинима, а састоји се од разних комбинација коријандера, црног и белог бибера, кардамона, цимета, каранфилића, ђумбира, мушкатног орашчића и кима.

У зависности од региона из којег долазите, гарам масала ће садржати различите зачине и њихов посебан однос, тако да је на вама да пробате неколико.

Користи се у свим врстама јела:

Вегетаријанским и рибљим и месним, а добар је и за здравље, с обзиром да је прави рудник антиоксиданата садржаних у свим зачинима који га чине. Пошто је пуна укуса, гарам масалом ћете смањити и унос соли. 

Фото: Pixabay/monicore
Куркума

Популарни индијски жути зачин је неизоставан у источној кухињи, а његов активни састојак куркумин је прави рудник здравља. Куркимин има изненађујуће широк спектар антиоксидативних, антитуморских, антимутагених, антибиотских, антивирусних, антифунгалних, антидијабетичких и антиинфламаторних својстава, тако да је користан за скоро сваку болест коју можете замислити. Доказано је као изванредна помоћ у лечењу разних болести: може да спречи Алцхајмерову болест и дијабетес типа 2, помаже у борби против рака дојке и дебелог црева, а делује и као природни антибиотик који јача варење и побољшава цревну флору.

Kako mladim lukom očuvati zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.