Da li koristite kim u kuhinji?
Ova lekovita, začinska biljka koristi se više od 4000 godina. Ima mnoga lekovita svojstva, pa nije iznenađujuće što se kao lek koristio još u starom Egiptu.
Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebno u Indiji, koja je njen najveći proizvođač. Kumin je neizostavan deo indijskog karija i mnogih drugih internacionalnih jela.
Konkretno, u kulinarstvu se koriste semenke kima, koje imaju pikantan slatkast ukus sa primesama gorčine, a koje je veoma slično anisu.
Kumin je takođe veoma jak začin, pa ga koristite umereno. U bliskoistočnoj kuhinji, kim se dodaje u sva jela sa pasuljem i leblebijem.
Glavni razlog zbog kojeg se dodaje
Sprečava nadimanje i vetrove izazvane konzumiranjem ovih mahunarki. Pasulj će obavezno potopiti veče pre kuvanja, a zatim dodati malo kima u vodu. Ako imate problema sa nadimanjem i vetrovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata semenki kima nekoliko puta dnevno uz prethodnu konsultaciju sa lekarom. Neka istraživanja su pokazala da seme kima stabilizuje crevnu floru i može pomoći u lečenju gastrointestinalnih poremećaja, sprečiti rast loših i podstaći rast dobrih bakterija.
Zašto je dobro da ove jeseni počnete da konzumirate ulje crnog kima?
Preuzmite android aplikaciju.