Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Заблуде о здрављу и методи лечења у које верујемо

Правило пет секунди и седење преблизу телевизора само су неки од здравствених митова за које верујемо да заправо нису тачни.
Фото: Pixabay/Bru-nO
Стављање урина на ујед медузе

Стручњаци упозоравају да овај покушај ублажавања болова није вредан тога и сматрају га крајњом заблудом. Лондонски акваријум Сеа Лифе саопштио је да разбија мит да се убод медуза најбоље лечи урином једном заувек, након што је ново истраживање показало да скоро трећина Британаца (30 одсто) и даље верује да је то истина.

Ако седите превише близу телевизора, можете оштетити вид

Седење близу телевизора оштетиће ваш вид, каже популарни мит. Али оптометристи су то одбацили, рекавши да нема доказа да седење испред екрана штети виду деце или одраслих. Стручњаци Америчке академије за офталмологију објашњавају да је млађа популација склонија да седи ближе телевизору или да чита књигу ближе лицу јер њихове очи боље виде изблиза од одраслих. Међутим, близина екрана може узроковати напрезање очију, упозоравају, што може узроковати привремени бол у очима, замагљен вид и главобољу. Онима који пате од напрезања очију саветује се да искључе телевизор и одморе се како би се решили симптома у року од неколико сати.

Правило пет секунди

Храна која је била на поду пет секунди или мање је безбедна за јело, сматрају заговорници овог правила. Према овом урбаном миту, дужина времена које је храна у контакту са земљом, прљавштином и клицама игра улогу у контаминацији, али научници су оповргли ову тврдњу.

Једење шаргарепе помаже вам да боље видите у мраку

Конзумирање поврћа доноси бројне здравствене предности. Али побољшање ноћног вида захваљујући шаргарепи није једно од њих, кажу научници. Бројна истраживања су показала да поврће богато витамином А може бити добро за здравље очију због високе дозе антиоксиданата, али то не значи да ћете боље видети у мраку.

Ако изађете напоље мокре косе, разболећете се

Наши бака и деда су нас увек упозоравали да не излазимо са мокром косом како бисмо избегли да се разболимо. Али научници кажу да само ово не може довести до болести. Људи морају да дођу у контакт са вирусом или штетним бактеријама да би се разболели. Гласине су можда проистекле из чињенице да је већа вероватноћа да ће се људи прехладити на нижим температурама. Зимски и влажни временски услови доводе до већег окупљања људи у затвореним просторима, што омогућава лакше ширење вируса. Имуни систем је слабији и зими због недостатка витамина Д, што људе чини подложнијим болестима.

Bakterije kao čuvari zdravlja – Kako nam pomažu?

Преузмите андроид апликацију.