Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

За новосадске малишане већ две године боравак у вртићима бесплатан

Град Нови Сад и ове године обезбеђује средства за потпуно бесплатан боравак за више од 17.000 деце у вртићима ПУ ,,Радосно детињство“, а за ову намену планирано је 649.053.037,00 динара. Листа чекања је на минимуму и на њој су деца јасленог узраста, а циљ је да кроз планиране пројекте она буде потпуно укинута.
Фото: Град Нови Сад

Директорка ПУ ,,Радосно детињство“ Маријана Попов подсећа да је закључно са 2019. годином за трошкове боравка деце Град издвајао 80 посто од укупне цене, а да су родитељи учествовали са 20 одсто.

Маријана Попов: Улагање у пронаталитетну политику

„Може се рећи да је и тада цена вртића у Новом Саду била једна од најнижих у Србији, а значајна промена десила се од 1. јануара 2020. године када, након одлуке Града и градоначелника Милоша Вучевића, вртићи постају бесплатни за сву децу. То је била реализација пронаталитетне мере државе, а у буџету Града је постојао новац за то“, објашњава Попов.

Фото: Градске инфо
Родитељима је омогућено да новац преусмере на неке друге потребе

Говорећи о рекацијама родитеља, Попов истиче да су веома позитивне.

„Родитељи уз ову помоћ могу да преусмере одређена средства за друге важне потребе своје деце и то значи свакој породици“, каже она.

Говорећи о функционисању ПУ ,,Радосно детињство“, директорка објашњава да се установа сваке године сусреће са великим потребама родитеља за упис деце у вртиће.

„Та потреба је препозната и у самој Установи, као и од Оснивача и градоначелника Милоша Вучевића. Из тих разлога изграђивали су се и изграђују се нови вртићи, адаптирају се и дограђују постојећи, а све у циљу што већег уписа нове деце, као и растерећења броја деце која су већ уписана у одређене васпитне групе“, каже Попов и додаје да је овај труд Града и градоначелника допринео томе да у овом тренутку листа за упис нове деце буде најмања у ближој прошлости, а броји око 300 деце јасленог узраста.

Подршка у свим сегментима рада

У оквиру Установе којом Попов руководи запослено је 2.604 радника, постоји 73 вртића који су распоређени у 9 јединица, Централна кухиња, техничка служба, као и управна зграда у којој се налазе све битне пратеће службе за функционисање. За овако велик и битан систем, од кључног је значаја добра сарадња са надлежнима.

Фото: Градске инфо

„Добијамо подршку у свим сегментима рада. Препознају се наше потребе и добијамо помоћ у њиховом остварењу. Поред разумевања потребе за отварање нових вртића, адаптацију и проширење постојећих, Град, ГУЗО и градоначелник Милош Вучевић, увек омогућавају и њихово опремање новим намештајем, дидактичким средствима, играчкама, важном ИТ опремом за васпитне групе у оквиру ,,Година узлета”… Велика је подршка и за наше службе исхране како би се обогаћивала разноврсност намирница, набавила возила за транспорт хране“, каже Попов.

Праведнији однос према запосленима

Са великом радошћу, говори и о праведнијем односу према запосленима.

„Никако се не сме заборавити да је отварањем нових васпитних група и отварањем нових вртића омогућено запошљавање нових радника. Чињеница је да су у претходним годинама, васпитачи дуго радили на одређено време, а сада су многи добили стална радна места, само ове године њих 317, а отварањем нових група запослени су и запошљаваће се нови радници“, истиче Попов.

Ево како је код других

Родитељи углавном плаћају 20 одсто цене – око 5.000 месечно!

НИШ – Економска цена боравка деце у вртићима у Нишу, износи 20.140 динара, од чега Град финансира 80 одсто, а учешће родитеља је 20 посто, месечно 4.028 динара.

КРАУЈЕВАЦ – Град Крагујевац месечно субвенционише 80 одсто трошкова боравка деце у вртићима, а родитељи остатак – 5.278 динара месечно.

Нови објекти и проширења постојећих

Један од главних циљева је да се кроз градњу вртића на различитим локацијама и проширивањем постојећих, омогући функционисање без икаквог притиска, као и премештање одређеног броја деце ближе месту становања.

Фото: Град Нови Сад

„Све то доводи до задовољних васпитача и медицинских сестара васпитача, деце о којој брину, као и родитеља. Већ од почетка наредне радне године, односно у септембру, октобру, отварамо врата два нова вртића у Ветернику и насељу Сајлово. Почињемо са изградњом вртића у насељу Адице и проширујемо капацитете у Ковиљу, а очекује се и изградња вртића у близини Медицинске школе. И ту није крај, планирамо и градимо даље како би задовољили потребе наших малих суграђана“, најављује Попов.

Turistička godina u Novom Sadu više nego dobra

 

Преузмите андроид апликацију.