Почетна > Србија
Србија

Вулин: Србији спремају нови Мајдан јер неће да уведе санкције Русији

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да одмах након избора очекује да ће прозападне политичке партије, већ сада финансијски и политички подстакнуте, плански организовати оспоравање резултата избора што ће завршити покушајем да се сруши власт.
Фото: Танјуг/Милош Милојевић

Он је подсетио да низ западних аналитичара говори како је Србији потребан нови Мајдан.

Мајдан, објашњава Вулин у интервјуу за Спутњик, место је где је Украјина изгубила своју демократију и где су силеџије из Десног сектора и осталих нацистичких организација свргле легитимно изабрану власт, а после још неколико пута постављале и склањале кога хоће.

„То је та филозофија Мајдана. Да, нама се припремају сукоби на улицама одмах после избора и не припремају нам се због избора, него што председник Александа Вучић одбија да уведе санкције Русији, одбија да напусти војну неутралност и због тога што одбија да Србија постане привезак ове или оне силе. Наша самосталност је вредна наше борбе а да ли ће бити оспорена – да, биће оспорена. И да, покушаће да нам припреме нови Мајдан“, упозорио је Вулин.

На питање да ли се тиме објашњава и што баш сада испливава прича о томе како је убијен Оливер ивановић, Вулин наводи да се појавио сведок који има посредна сазнања која је добио од покојника а тичу се, како каже, једног другог покојника.

„Не знам суд ни тужилаштво које би покренуло поступак на основу оваквих сазнања. У овом тренутку је процењено да је то облик политичког притиска на председника Вучића. Реч је извесном Бобану Богдановићу. Ми смо том човеку понудили да дође у полицију и каже шта има. Ми смо му понудили и полиграф. Ни случајно није хтео. Увек има неки разлог. У питању је политичка манипулација пред изборе, а биће их још пред изборну тишину“, оценио је Вулин.

Коментаришући бројне изазове које је донела украјинска криза, он наводи да је Србија једина тачка у Европи у којој истина не долази само са Запада, што показује и разговор у слободном Спутњику што не би било могуће у Лондону или Паризу.

„Србија је показала и захвалност. Ми не заборављамо да су Карађорђеви устаници носили натпис „Русија је заштитник православних Срба“, не можемо да заборавимо 2015. кад су Вучић И Путин успели да спрече у Савету безбедности да Срби постану први геноцидни народ у историји цивилизације. Да није било Русије ми бисмо били тај геноцидни народ“, истакао је Вулин.

Он додаје да се не може заборавити ни да имамо најјефтнији гас у Европи као и да руској администрацији није било тешко да усред овог тешког времена Песков изађе и каже – за Србију не важи плаћање у рубљама. „Наравно, има ту заслуге и Србије, има ту храбрости да се годинама не сврставамо уз сваку антируску хистерију која долази. А она није почела с Украјином. Много су били спремни да избаце руску децу из школа. У Западној Европи морате да гледате да никог не увредите, а Русима можете све. Коначно је Запад добио некажњени предмет мржње“, каже он.

Вулин је коментарисао и полемику с украјинском амбасадом, наводећи да је до тога дошло јер они себи дају за право да говоре српској влади шта треба да ради.

„Каже – да избришете слово З. Ја знам да ви волите да забрањујуте људима да користе свој језик, то радите у вашој земљи, а руски је један од тих језика. Али у Србији не може. Србија не може да прихвати да постане део нечије туђе мржње. Као што ни ја не могу да прихватим да је украјински народ – Азов и Десни сектор“, наводи Вулин.

На питање зашто се, кад год се неко усуди да упозори да су и Руси људи, на њега сруче критике, он одговара да ће, наравно, сваки појединац који проговори бити ако икако може уништен.

„И није случајно што сам ја у медијском смислу мета и у том смислу један од најнападанијих људи на Балкану – више нападају само председника Вучића. Опет не без разлога, зато што он има највећи политички ауторитет у нашој земљи и у српском свету. И наравно да кад он каже да нећемо уводити санкције РФ на њега се обруше све могуће претње“, истиче Вулин.

Додаје и да је Вучић послушао ЕУ био би тапшан по рамену, био би велики демократа, а што не бисмо имали гас то је мање важно.

„Кад смо почели да градимо гасовод ЕУ је рекла- то није добро, треба да обезбедите енергетску диверсификацију. Па обезбедите је ви. Ево ми ћемо се прикачити на сваки ваш гасни извор, само реците где – Париз, Ла Манш. Ми хоћемо, него нема ни за вас. Физички нема – и то је чињеница. Запад често воли, као кад је у питању КиМ, да се позива на реалност на терену. Одлично, ово са снабдевањем руским гасом то је реалност на терену и немојте је мењати“, наглашава Вулин.

Према његовим речима, кад је Србија била на коленима, није ником сметала.

„Сад кад имате снажну Србију, између два залогаја српског хлеба наш пљују и из БиХ, и из Црне Горе. Свима треба српско брашно а не требају им Срби“, указује Вулин.

„Мене вређа кад нам кажу да смо мали Руси. Ми смо Срби. Али нас у овој великој светској олуји на свом микронивоу тако покушавају да представе да сада нешто ушићаре. Отуд прича да Приштина треба да уђе у НАТО пакт, а нема ни војску, ни кадровске ни финансијске могућности да направе нешто озбиљно. Што је то толико важно? Па само ако је то припрема за напад на Србе, припрема за то да сутра вршите инциденте па да Србија одговори а онда се активира члан 5 и кажу – бранимо чланицу НАТО“, навео је он.

Коментаришући то што, по свему судећи, Срби неће моћи да гласају на КиМ, али да ЕУ због тога не притиска Приштину и зашто је то тако, Вулин каже да су они измислили Косово.

„Зар очекујете од њих да ће признати своју грешку и рећи, извините, направили смо државу монструм и државу нарко дилера. Наравно да је то њихово чедо и да ће они покушавати да га заштите. И наравно да неце бити кажњени“, истакао је он.

Вулин је указао и да је униполарност мртва и да не можете владати светом без Русије и Кине. „Мораћете да уважите и фактор ЕУ. То су вектори које ћете морати да прихватите. Не могу рећи да ли це бити нове Јалте, али договор великих ће морати да буде постигнут. Мораће да се успостави нови систем безбедности“, сматра Вулин.

На питање шта очекује од избора и како види свој положај, он наводи да је Покрет социјалиста снажно подржао председника Вучића.

„Сматрамо да је наставак политике коју он заступа гарант и српске неутралности, и потребе да се Србија брине о свим Србима и одлучује о самој себи. Надам се убедљивој победи, толико узбедљивој да ће отежати сукобе и протесте одмах након објављивања изборних резултата, а биће их“, истиче Вулин.

„Што се тиче мог положаја то је неважно, важна је политика. Да видимо прво шта ће рећи народ Србије“, закључио је министар Вулин.

Vučić: Za 20-ak dana pregovori o fabrici u Paraćinu

Преузмите андроид апликацију.